Каква е причината за запушване на носа по време на сън?

38595
Каква е причината за запушване на носа по време на сън?
Снимка: iStock/Guliver

Събуждате се сутрин със запушен нос и се чудите какво се случва. Първата ви мисъл е, че това е настинка. И да, инфекции като настинка протичат със запушване на носа, но не винаги е така. Съществуват много други причини за запушване на носа. Ето най-честите от тях.

Алергии

Не всички алергии се появяват с настъпването на пролетта - някои от тях идват с есента, други са свързани с алергия към мухъл и се проявяват през цялата година. И като говорим за симптоми на алергии, запушването на носа сутрин е сред ключовите от тях.

Стрес

Вероятно знаете, че стресът оказва влияние върху цялостното ви здравословно състояние, води до главоболие, мускулно напрежение, проблеми със съня и стомашно неразположение.
Но знаете ли, че запушеният нос също може да е резултат от стрес? Да, вярно е. Емоционалният и физически стрес провокират запушването на носа. Ако имате проблеми със стреса (и запушен нос), опитайте да практикувате ритмично дишане. Поемете дълбоко въздух и бройте до 5, след това издишайте силно и отново бройте до 5. Продължете, докато почувствате облекчение.

5 лесни наична да се справите със запушения нос в домашни условия

Хормони

Знаете ли, че някои хормонални промени също водят до запушване на носа? Сред подобни промени са бременност, менопауза или дори хипотиреоидизъм - при по-тежки неразположения е добре да се консултирате с лекар. Ако запушеният нос пречи на съня ви при хормонални промени, помислете за ленти за нос, които ще го отпушат, за да спите спокойно. Освен тово лентите са безопасни за употреба и могат да се съчетават с всяко друго лекарство.

Лекарства

Цял списък с лекарства причиняват неалергичен ринит. Сред най-честите причинители на запушен нос са противовъзпалителни лекарства (като ибупрофен и аспирин), бета-блокери, успокоителни, антидепресанти и лекарства за еректилна дисфункция.

Девиация на септума

Погледнете в огледалото и огледайте носа си - тънката стена между двата носни пасажа изправена ли е или изкривена? Ако е изместена на една страна, е възможно да имате изкривена носна преграда, която да блокира дишането от едната страна на носа ви и по този начин да имате усещане за запушен нос. Освен това, ако страдате от настинка, може да забележите, че ви е още по-трудно да дишате - което е доста неприятно.

3 лесни упражнения за отпушване на носа – ще забравите за проблемите с него през зимата

Неалергичен ринит

Носът ви е запушен и това не е причинено от алергии. Възможно е да имате неалергичен ринит. Сред най-честите симптоми на това състояние са запушен или течащ нос, кашлица, кихане или слуз в гърлото. Неалрегичният ринит се появява в резултат на множество фактори, сред които определени лекарства, хормонални промени, инфекции, спане по гръб и др.

Как да предотвратим запушването на носа през нощта?

1. Повдигнете главата си.

Запушването на носа се влошава през нощта, защото дренирането на носа и синусите се затруднява.
Това означава, че слузта се натрупва в главата, затруднява дишането и потенциално причинява синусово главоболие на сутринта.
Опитайте да повдигнете главата на висока възглавница, което ще подпомогне дренирането на синусите.

2. Използвайте овлажнител

Сухият нос може да се възпали и да стане по-чувствителен към слуз. Ако имате овлажнител на въздуха, това ще предотврати прекомерната сухота и ще облекчи болката при дишане, ако носът ви е запушен.
Важно е редовно да почиствате овлажнителите, тъй като влагата насърчава растежа на бактерии и гъбички.

Запушен нос без хрема - причини, симптоми и лечение

3. Яжте мед

Запушването на носа кара хората да дишат през устата, което изсушава гърлото и води до възпаление. Ако вече страдате от кашлица и възпалено гърло, ще спите още по-трудно. Медът ще успокои гърлото ви и ще ви спаси от дискомфорта.

4. Парна баня преди лягане

Парната баня ще отпуши синусите ви. Парата ще отпусне изсушената слуз и ще помогне за дрениране на носа преди лягане, което ще намали болката и ще ви премахне запушването.

5. Физиологичен разтвор

Физиологичен разтвор, който съдържа малко сол, смесена със стерилна вода, ще помогне за промиване на запушените синуси. Физиологичният разтвор помага за облекчаване на дразненето и подуването, а това води до отстраняване на запушването на носа.

6. Използвайте ленти за нос

Кога да се консултираме с лекар?

Общата настинка често причинява запушване на носа. Антибиотиците и другите лекарства няма да ви излекуват от вируса, затова само в крайни случаи се налага да посещавате лекар.
Пийте много течности, почивайте си и дайте време на тялото си да се възстанови.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com