Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

14 юни 2024, 14:11 часа

Бързането при слизане по стълбите, бързото невнимателно ходене на високи токчета и дори по хлъзгава повърхност - директен начин да получите травма на крака. През пролетно-зимния период, освен епидемиите от простудни заболявания, има и „късметлии“, които са си изкълчили крака на същото място.

Какво да правим в такива случаи и колко опасно е това? За какви симптоми трябва незабавно да сигнализирате? В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси. Ако сте усукали крака си, най-вероятно имате травма на глезена или на сухожилията, но може да има и по-сериозни последици (изкълчване на глезена, подкосяване на глезена, счупване на кост), които трябва да бъдат диагностицирани и лекувани навреме.

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Какво да направите, ако сте усукали крака си?

На първо място не се паникьосвайте, дори и да се е случило на улицата! Ако това се е случило на пътното платно, опитайте се да се изправите и поискайте помощ, за да стигнете до безопасно място възможно най-скоро. Ако не изпитвате силна болка, можете да си отдъхнете: вероятно няма счупване. Но това не означава, че можете спокойно да продължите дейностите си, задължително трябва да посетите лекар травматолог, за да се изключи изкълчване и скрита фрактура.

За да се предотвратят усложненията в такива ситуации, е важно да се окаже първа помощ.

1. Необходимо е незабавно да фиксирате глезена, като можете да използвате импровизирани средства - кърпа, шал, марля или бинт.

2. Превръзката не трябва да се притиска силно, за да се избегне прекъсване на кръвоснабдяването.

3. Поставете нещо студено върху подутата област. Ако сте усукали крака си у дома, можете да използвате лед от хладилника.

4. Ако нараняването е станало на открито, най-доброто средство е охладена бутилка с вода.

5. Не забравяйте да третирате ожулванията и драскотините с дезинфектанти.

Ако не можете да стигнете сами до медицинско заведение, в никакъв случай не трябва да опитвате, обадете се на спешна помощ.

Но какво да правите, ако сте си изкълчили крака и той е подут вкъщи вечерта, когато вече не можете да стигнете до лекар.

Какви са разликите между навяхване и изкълчване?

В такива ситуации е необходима помощта на близките, има два варианта:

1. Изчакайте до сутринта и спешно отидете на лекар за диагностика и лечение.

2. Извикайте спешна линейка и ако имате съмнения за фрактура, настоявайте да ви транспортират до травматологично отделение.

Ако подозирате счупване, навяхване или скъсана връзка, ще бъдете приети в болница за по-нататъшно лечение, ако е само навяхване, можете да се лекувате у дома и задължително почивайте.

Какво да направите, ако изкълчите крака си и той ви боли?

Синдромът на болката е естествена реакция на травмата, ако болката е силна, нанесете специален крем с противовъзпалителни и обезболяващи съставки върху увреденото място. Ако болката продължава, вземете лекарство, съдържащо ибупрофен, не забравяйте, че болкоуспокояващите облекчават симптомите временно.

Навременното лечение ще ви помогне да избегнете нежелани последствия и усложнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес