Какви са разликите между навяхване и изкълчване?

1155
Какви са разликите между навяхване и изкълчване?
Снимка: Getty Images

Пролет е и разходките сред природата повишават риска от травми, част от които могат да се окажат сериозни. Натъртване, навяхване, изкълчване са само част от по-незначителните оплаквания, които са много по-леки травми от счупения крайник, за който в някои случаи се налага дори сериозна оперативна намеса.

Навяхвания и изкълчвания са сред честите оплаквания, с които пациентите се обръщат към лекаря си и през зимата, когато се наблюдават заледявания. Улиците, превърнали се в ледени пързалки, се оказват не по-малко опасни от планините през зимата. Травми са възможни през всички месеци от годината, поради некачествената инфраструктура и наличието на дупки, шахти без капаци или с компрометирани такива, плочки, които се клатят и т.н.

Ето защо е полезно да знаете разликите между навяхване и изкълчване, симптомите, по които да ги разпознаете, както и как да се погрижите за крайника си преди лекаря.

Народни лекове за натъртено място - забравете за болката

Разликите между навяхване и изкълчване – има ли такива?

Въпреки че пациентите използват думите като синоними и много малка част от тях  правят разлика между навяхване и изкълчване, такива има и те са значителни.

1.       Навяхване

-          Разтеглянето или разкъсването на ставни връзки, при което може да има, но не е задължително, кръвоизлив, на езика на медицината се нарича навяхване. Костите не са засегнати при навяхването. Навяхването на долен крайник най-често засяга глезена, като се случва рядко при внезапна промяна на положението на крайника. Навяването на глезена е чест проблем за дамите, носещи високи токчета и стъпили внезапно накриво.

Ако навехнете глезена си, като това е най-честата травма, е добре да предприемете мерки преди срещата с лекаря. Лед върху мястото и повдигане на крайника на височина са едни от най-елементарните начини за облекчаване на болката и състоянието до срещата с лекаря.

Според тежестта на навяхването е възможно както да се лекувате ефективно дома си, така и осъществите болнично лечение особено ако ще е нужна операция за възстановяване на скъсани връзки. При невъзможно движение или изтръпване след навяхване на крайник срещата с лекаря трябва да е незабавна.

Как да облекчим болката от натъртване или навяхване?

2.       Изкълчване

За разлика от навяхването, при което рискът за здравето и за крайника е по-малък, тъй като не са засегнати костите, тук, при изкълчването, са засегнати и те. Изкълчването е свързано с разместване на костите в ставата, като това разместване е свързано най-често и с разкъсване на ставните връзки.

Ще разпознаете изкълчването по рязката болка в момента на настъпване на инцидента, по отока в засегнатите стави, ограничена подвижност, удължаване или скъсяване на крайника. Необходима е лекарска намеса, тъй като не е изключено промяната в дължината на крайника да се дължи на счупена тазобедрена става, а не на изкълчване. Отлагането на прегледа може да доведе до сериозни рискове за здравето и подвижността. 

Ластичен бинт може да ви бъде от голяма полза при навяхване или изкълчване на крайника, така че не пропускайте да се снабдите с него в дома ви и в аптечката за спешна помощ в колата.

Може да избегнете или поне да намалите риска от навяхване и изкълчване, ако внимавате къде стъпвате целогодишно, избягвате поледиците през зимата и си осигурите удобни обувки и специална екипировка, ако ще катерите планини в снеговете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com