Колко горещо е твърде горещо за човешкото тяло

3419
Колко горещо е твърде горещо за човешкото тяло
Снимка: iStock

Изменението на климата носи екстремни горещини и тества границите на това, което хората могат да понасят.

Защо топлината е проблем

Телата ни трябва да поддържат относително стабилна вътрешна температура от около 37 °C. Работата е там, че ние непрекъснато произвеждаме топлина, докато нашите клетки изпълняват работата си в телата ни и изгарят храна за енергия. Това е просто функция на това да си бозайник.

Колко опасни са топлите нощи за здравето на сърцето

Така че, за да поддържаме балансирана температура, ние постоянно губим топлина. Ние се отърваваме от повечето от нея чрез кожата си, която изхвърля топлина във въздуха около нас. Изпотяването може да помогне за ускоряване на този процес.

Но тази загуба на топлина и следователно целият акт на балансиране може да се провали, когато сме изложени на екстремна топлина. Ако тялото ви не е в състояние да се охлади достатъчно бързо, може да започне цяла каскада от проблеми, от стресиране на сърцето до хвърляне на бъбреците и черния дроб в хаос.

Колко горещо е твърде горещо

Както при повечето неща, свързани с хората, телата и здравето, това не е толкова просто като едно число.

Цял набор от фактори могат да променят как точно телата ни ще поддържат балансираните вътрешни температури. Възрастта, здравословното състояние, лекарствата и колко сме аклиматизирани към топлината помагат да се определи колко топлина може да загуби тялото ви. Хората, които са много стари или много млади, имат повече проблеми с регулирането на телесната си температура. И нивото на активност ще определи точно колко топлина произвежда тялото ви, от което трябва да се отърве.

Като цяло обаче изследователите обикновено поставят теоретичните граници на човешкото тяло при 35 °C по скала, наречена температура на мокър термометър.

Температурата на мокрия термометър е странен показател, но в общи линии това е усилие да се включат както топлината, така и влажността в едно число. Накратко, това е мярката за това какво би показал термометър с мокра кърпа, увита около него. В суха среда водата, изпаряваща се от тази кърпа, ще охлади нещата, понижавайки температурата. Но ако въздухът вече е наситен с влага, ще има по-малко изпарение и следователно по-малко охлаждане.

Вземете два примера за условия, които биха достигнали температура по мокър термометър от 35 °C. При предимно сух въздух температурите трябва да достигнат 54 °C, за да достигнат тази граница. От друга страна, температура от 43 °C и относителна влажност от 50% биха довели до същата температура по мокър термометър.

Това е полезен показател, защото може да ви даде представа колко потта ви ще може да ви охлади. Над температура на мокър термометър от 35 °C тялото ви няма да може да загуби достатъчно топлина чрез изпаряването на потта. Но това все още е теоретична граница - такава, която доскоро не беше тествана много при хора.

Какво да правим при топлинен удар

Ранните изследвания установиха, че границата може да се окаже по-разнообразна, но по-ниска, отколкото предполага теорията. Едно проучване от 2021 г. установи, че дори при здрави млади възрастни загубата на топлина не може да се поддържа при по-ниски температури от теоретичната граница, особено във влажна среда.

В крайна сметка: изследователите все още се опитват да разберат къде са нашите граници, когато става въпрос за топлина, въпреки че знаем, че ще зависи много от специфични екологични и здравословни фактори. Има също някои интересни изследвания, които показват, че толерантността ни към топлина може да се промени с времето – да, с напредване на възрастта, но дори и с количеството топлина, на което сме изложени.

Как да се справим с топлината по-добре

Ако сте изложени на топлина постоянно, тялото ви ще премине през няколко промени. Ще започнете да произвеждате повече плазма, като по същество ще увеличите общия си обем кръв. Това означава, че сърцето ви няма да трябва да работи толкова усилено, за да движи кръвта (един от основните начини, по които губим топлина, е чрез кръвта, която я пренася до кожата ни). Процесът на изпотяване също се променя,  ще се изпотявате по-бързо, потта ви ще се увеличи по обем и ще стане по-разредена, така че ще загубите по-малко електролити. Цялото нещо е донякъде подобно на това как можете да се приспособите към по-голяма надморска височина.

Тъй като температурите продължават да чупят рекорди по света, ще трябва да разчитаме много повече на други начини да останем в безопасност. Това включва използване на охлаждащи устройства като климатици и вентилатори, търсене на сянка или спиране на физическата активност, когато е възможно. Ето защо топлината е такъв проблем: не всеки има достъп до надеждна технология за охлаждане или способността да се скрие вътре, когато температурите се покачат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Разкриха ефикасна ТАЙНА: Как се сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com