Лекар: 7 издайнически признака, че трябва да проверите нивата си на желязо

4972
Лекар: 7 издайнически признака, че трябва да проверите нивата си на желязо
Снимка: iStock

Желязото е минерал, който се намира естествено в много храни, но изненадващо голям брой хора не получават достатъчно от него. А недостигът на желязо може да причини редица здравословни проблеми и дори да повлияе пряко на здравето на мозъка.

Това е изводът от последните изследвания, според които ниските нива на желязо могат да изострят симптомите на тревожност, депресия и шизофрения. Мета-анализът анализира резултатите от проучването и установи, че редица хора с депресия, тревожни разстройства, нарушения на съня и психотични разстройства също съобщават, че имат анамнеза за желязодефицитна анемия.

При високо желязо в кръвта - ето какво да ядем!

Недостигът на желязо е често срещан проблем. Но той  прави нещо повече от това да повлияе на психичното ви здраве - той може да повлияе на сърцето ви и дори да причини проблеми по време на бременност.

Имайки предвид това, ето какви са признаците за недостиг на желязо и какво трябва да направите, ако подозирате, че нивата ви са ниски?

Признаци на дефицит на желязо

Важно е да знаете това предварително: не винаги е лесно да разберете дали имате ниски нива на желязо. Признаците и симптомите на желязодефицитна анемия са ненадеждни при скрининг или откриване на този тип хранителна анемия. Симптомите също са склонни да бъдат малко незабележими и лесно могат да бъдат объркани с тези на други състояния.

Все пак има няколко сигнала, че може да имате дефицит на желязо като:

1. Чувствате се уморени и слаби

Умората е един от най-честите симптоми на недостиг на желязо. При желязодефицитна анемия тялото ви не може да произвежда достатъчно хемоглобин, вещество в червените кръвни клетки, което им позволява да пренасят кислород. По-малко кислород, който достига до тъканите, води до умора. Все пак има диапазон в зависимост от това колко тежък е дефицитът на желязо. Може да се почувствате малко уморени или много уморени.

2. Кожата ви е по-бледа от обикновено

Причината за това е проста: хемоглобинът придава червения цвят на червените кръвни клетки, така че по-ниските нива на хемоглобин при недостиг на желязо правят кожата да изглежда по-малко червена. Въпреки това, като се има предвид, че много фактори могат да повлияят на цвета на кожата ви, това може да е труден симптом, който да се обвърже към дефицит на желязо.

Лекар: Това са най-богатите на желязо храни, яжте ги всеки ден

3. Имате задух

Отново, има няколко неща, които могат да причинят задух. Но ниските нива на кислород поради недостиг на желязо са един от тях. Това води до по-бързо дишане, тъй като тялото се опитва да получи повече кислород. Ще забележите плитко, по-учестено дишане.

4. Имате често главоболие и световъртеж

Желязодефицитната анемия може да накара мозъка ви, заедно с други органи, да получават по-малко кислород, отколкото им е необходимо, за да работи в максималната си ефективност - и това може да доведе до главоболие.

5. Имате студени ръце и крака

Дефицитът на желязо кара по-малко наситената с кислород кръв да стигне до ръцете и краката ви и това може да ги направи студени. Въпреки че някои хора просто са по-склонни да имат студени ръце и крака, ако това е по-ново нещо за вас и го изпитвате с други симптоми на анемия, може би си струва да посетите личния си лекар

6. Имате нокти тип "лъжица".

Ноктите тип „лъжица“ са меки нокти, които имат повдигнати ръбове и вдлъбнатина в центъра, а центърът обикновено е достатъчно голям, за да побере капка течност. Ноктите могат да бъдат признак на няколко състояния, включително сърдечни заболявания и хипотиреоидизъм.

7. Раздразнителни сте

Може да сте по-уморени от обикновено, може да се справяте с главоболие и просто да не се чувствате добре. С това може да е по-вероятно лесно да се раздразните. Но, отново, това може да бъде труден симптом за определяне. Тъй като признаците и симптомите са толкова неясни и могат да бъдат приписани на толкова много състояния, дефицитът на желязо често не се диагностицира в ранните етапи.

Какво да правите, ако имате ниски нива на желязо

Ако подозирате, че имате ниски нива на желязо, важно е да говорите с Вашия лекар. Ако имате някой от тези симптоми, винаги е добра идея да се прегледате. Хранителните дефицити са важни за разглеждане.

Вашият лекар може да назначи основен лабораторен тест, за да провери червените кръвни клетки и нивата на хемоглобина - те ще бъдат ниски, ако имате дефицит на желязо.

Ако всъщност сте с ниско съдържание на желязо, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да го поправите. Ако това е много лек дефицит, понякога по-внимателното отношение към източниците на храна може да помогне. Това може да означава да ядете повече говеждо и пилешко или, ако сте вегетарианец, да се съсредоточите върху храни като тофу, спанак и боб.

Ако вашият дефицит е по-тежък, вашият лекар може да ви препоръча да вземете добавка. Но не е добра идея да се диагностицирате с дефицит на желязо и да приемате добавки с желязо, без първо да говорите с Вашия лекар. Добавките имат странични ефекти като запек, гадене и стомашно-чревно разстройство. Симптомите също може да се дължат на друга причина и по този начин добавката ще прикрие симптомите на по-сериозно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com