Лекар разкри дали солта е чак толкова нездравословна

1756
Лекар разкри дали солта е чак толкова нездравословна
Снимка: Bruno /Germany / Pixabay

Солта, често срещана съставка в почти всяка кухня, е обект на дебати, когато става въпрос за нейното въздействие върху здравето. От една страна, солта придава вкус на ястията и играе важна роля в различни телесни функции. От друга страна, прекомерната консумация на сол е свързана с редица здравословни проблеми. И така, здравословна или нездравословна е солта? Нека да разгледаме този въпрос.

Солта, химически известна като натриев хлорид, е от съществено значение за поддържане на правилния баланс на течностите в организма и за регулиране на кръвното налягане. Тя подпомага функцията на нервите, мускулните съкращения и играе жизненоважна роля при пренасянето на хранителни вещества през клетъчните мембрани. В умерени количества солта е необходима за нашето благополучие.

Проблемът обаче възниква, когато солта се консумира в излишък. Високият прием на натрий може да доведе до хипертония, която е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Той може да допринесе и за развитието на бъбречни проблеми и остеопороза. Освен това прекомерната консумация на сол може да увеличи риска от рак на стомаха и да окаже отрицателно въздействие върху здравето на артериите. Ето защо е от решаващо значение да контролираме приема на сол.

Колко грама сол на ден е максимално допустимото количество, което вашето тяло може да приеме

Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва ограничаване на приема на натрий до по-малко от 2300 милиграма (mg) на ден, докато при лица с хипертония или други здравословни състояния може да се наложи допълнително ограничаване до 1500 mg. За съжаление повечето хора консумират много повече сол, отколкото препоръчват тези препоръки. Преработените храни, бързите закуски и ястията в ресторантите често съдържат високи нива на натрий, което допринася за проблема със свръхконсумацията.

За да поддържате здравословен баланс, е важно да избирате пълноценни, непреработени храни и да приготвяте ястия у дома, което ви позволява да контролирате количеството добавена сол. Ароматът може да бъде подсилен чрез използване на билки, подправки и други подправки, вместо да се разчита единствено на солта. Четенето на етикетите на храните и избирането на алтернативи с ниско съдържание на натрий или без сол също може да помогне за намаляване на приема на натрий.

Защо баба смесваше сол и захар и за какво помага тази комбинация?

Струва си да се отбележи, че не всички соли са еднакви. Трапезната сол, най-разпространеният вид, се подлага на интензивна обработка, при която се премахват много полезни минерали. От друга страна, нерафинираните соли като морската или хималайската розова сол запазват микроелементи, като предлагат малко по-хранителен вариант. Съдържанието на минерали обаче обикновено е твърде малко, за да окаже значително въздействие върху цялостното здраве.

Умерената консумация на сол е съществен компонент на балансираното хранене. Тя подпомага различни телесни функции и придава вкус на ястията ни. Прекомерният прием на сол обаче може да има вредни последици за здравето, като допринася за хипертония и други усложнения. Вниманието към консумацията на сол, изборът на пълноценни храни и четенето на етикетите са важни стъпки към поддържането на здравословен начин на живот. Не забравяйте, че всичко е въпрос на намиране на правилния баланс, за да се наслаждаваме на вкусовете, като същевременно се грижим за доброто си настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Кога хъркането се превръща в симптом на сънна апнея?

Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com