Лекар: тези 3 билки плечистват черния дроб

5669
Лекар: тези 3 билки плечистват черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Риганът, живовлякът и мащерката са не само ароматни билки, които подобряват вкуса на различни ястия, но и предлагат редица ползи за здравето, особено за черния дроб. Тези билки традиционно се използват заради лечебните си свойства, а сега получават признание за потенциала си да подпомагат здравето на черния дроб.

Риганът, научно известен като Origanum vulgare, съдържа съединения като розмаринова киселина и тимол, за които е установено, че проявяват антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези съединения могат да помогнат за предпазване на черния дроб от оксидативен стрес и възпаление, които са ключови фактори за развитието на чернодробни заболявания. Потенциалът на ригана да стимулира жлъчния поток също може да подпомогне храносмилането на мазнините, като облекчи стреса върху черния дроб.

Как да разберете дали черният ви дроб е задръстен с токсини?

Живовлякът е широколистна билка, която се използва в традиционната медицина за различни цели. Той съдържа биоактивни съединения като аукубин и фенилетаноиди, които са показали хепатопротективен ефект при проучвания. Тези съединения могат да помогнат за предпазване на черния дроб от токсини и да насърчат регенеративните му способности. Естествените диуретични свойства на живовляка също могат да допринесат за елиминирането на отпадъчните продукти от черния дроб.

Мащерката, известна с научното си наименование Thymus vulgaris, е богата на етерични масла като тимол и карвакрол. Смята се, че тези масла притежават антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да са от полза за здравето на черния дроб. Антиоксидантите в мащерката могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес, който е често срещан фактор за увреждане на черния дроб. Освен това потенциалът на мащерката да стимулира производството на глутатион - мощен антиоксидант, произвеждан от черния дроб, може да подпомогне процесите на детоксикация.

Лекар: Това са симптомите на болен черен дроб, за които не предполагате

Въпреки че тези билки поотделно предлагат обещаваща подкрепа за черния дроб, комбинираното им въздействие може да е още по-силно. Включването на риган, живовляк и мащерка в диетата ви може да бъде толкова просто, колкото да ги използвате в готвенето, да си правите билкови чайове или дори да ги приемате под формата на добавки. Важно е обаче да запомните, че тези билки не са заместител на медицинското лечение, особено ако имате съществуващо чернодробно заболяване. Винаги се консултирайте с медицински специалист, преди да направите значителни промени в диетата или начина си на живот.

Риганът, живовлякът и мащерката са нещо повече от възхитителни подправки; в тях се съдържат съединения, които биха могли да допринесат за здравето на черния дроб. Техните антиоксидантни, противовъзпалителни и хепатопротективни свойства ги правят потенциални съюзници в насърчаването на цялостната функция на черния дроб. С продължаването на изследванията тези билки могат да се превърнат в ценни природни добавки в стремежа за поддържане на доброто състояние на черния дроб.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com