Мястото на живеене намалява значително риска от инсулт

4986
Мястото на живеене намалява значително риска от инсулт
Снимка: iStock

Мястото, където живее човек, влияе не само върху неговата психика, но и върху здравето на тялото му като цяло. Скорошно проучване показа, че рискът от исхемичен инсулт е с 16% по-нисък при хората, които живеят в близост до паркове, площадки и други места с много дървета. Резултатите от научната работа са публикувани от Института за медицински изследвания Hospital del Mar.

Експерти проучиха въздействието върху здравето на три замърсителя на въздуха, свързани с трафика. Те включват фини прахови частици, азотен диоксид и сажди. Планирано е присъствието им във въздуха в рамките на 300 метра от жилищна сграда. Анализът включва и данни от повече от 3,5 милиона души, живеещи в испанска Каталуния. Те са на възраст над 18 години и не са преживели инсулт преди началото на проучването.

В резултат на това се стига до заключението, че колкото повече е замърсяването, толкова по-висок е рискът от исхемичен инсулт. Това е най-често срещаният тип нарушение на кръвообращението в мозъка.

Яжте това веднъж седмично, за да намалите риска от инсулт

Изследователите установили, че с увеличаване на съдържанието на всеки от трите замърсителя във въздуха, вероятността от опасното състояние при човек се увеличава с няколко процента. В същото време показателите не зависят от други социално-икономически фактори, възраст и тютюнопушене.

„За разлика от други замърсители на въздуха, които идват от различни източници, азотният диоксид идва главно от пътния трафик. Така че, ако наистина искаме да намалим многото рискове, които този замърсител представлява за човешкото здраве, трябва да предприемем смели действия, за да намалим използването на автомобили“, казва Катрин Тон, един от авторите на изследването.

Как да познаете, че сте получили сутрешен инсулт

За разлика от това, наличието на изобилие от зелени площи в рамките на 300 метра от дома ви директно намалява риска от инсулт с 16%. Ето защо експертите предполагат, че преместването в по-зелена зона може да бъде един от начините за предпазване от инсулт. Освен това се смята, че пебиваването в близост до дървета, храсти и друга растителност намалява стреса, подобрява настроението и повишава физическата активност.

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за ранна смърт. Те могат да бъдат предотвратени с разумна организация на ежедневните задачи, здравословно хранене и живот в максимална близост до природата. Това със сигурност ще се отрази благоприятно на здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com