Намаляването на калориите може да забави процеса на стареене

2577
Намаляването на калориите може да забави процеса на стареене
Снимка: iStock

Първото по рода си изследване върху хора предполага, че намаляването на калориите може да помогне за забавяне на темпото на биологичното стареене.

Субектите на изследването, които са намалили дневните си калории с 25%, забавят биологичното си стареене с 2 до 3%.

Може ли ограничаването на калориите да забави биологичното стареене и да помогне на здравите възрастни да живеят по-дълго? Първото по рода си изпитване при хора предполага, че може.

Знаковото проучване установи, че двугодишна интервенция, която изисква от участниците да намалят 25% от дневните си калории, забавя темпото на стареене с 2 до 3%. Това се изразява в 10 до 15% намаление на риска от смъртност, казват изследователите - приблизително същото ниво на намаляване на риска като отказването от цигарите.

Нашите констатации са важни, защото предоставят доказателства от проучване, че забавянето на стареенето на човека може да е възможно.

Въпреки че много хора може да намерят това ниво на ограничаване на калориите за твърде трудно, проучването подкрепя концепцията, че промените в поведението без никакви лекарства могат да имат измеримо въздействие върху темпото на стареене.

Това проправя пътя за бъдещи проучвания на други интервенции, като ограничено във времето хранене или периодично гладуване, което може да бъде по-разширимо и постижимо в по-широк сектор от населението.

Ограничаването на калориите има ползи за метаболизма и здравето на сърцето

Предишни проучвания, показват множество ползи от намаляването на калориите. Едно изследване установи, че ограничаването на калориите забавя свързаните със стареенето промени във физиологията, свързани с черния дроб, бъбреците, метаболизма, кръвоносните съдове и имунната система. Друго проучване показа, че ограничаването на калориите намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания и диабет тип 2 и подобрява сърдечно-съдовото и метаболитното здраве.

Как измерваме биологичната възраст

Десетилетия изследвания с използване на животински модели показват, че ограничаването на калориите (без недохранване) увеличава продължителността на живота и така наречената продължителност на здравето. Но дали това важи за хората?

Като се има предвид колко дълго живеят хората, не е възможно да се направи строго клинично изпитване, за да се отговори на този въпрос.

Вместо това изследователите са положили сериозни усилия, за да определят как да измерват „биологичната възраст“ на човека, за разлика от неговата хронологична възраст, за да открият признаци на забавено стареене. Един обещаващ подход за измерване на биологичната възраст, е да се анализира това, което се нарича епигеном.

Докато нашият генетичен код остава до голяма степен непроменен през целия ни живот, клетките ни непрекъснато правят обратими модификации на нашата ДНК, които включват и изключват гените. Тези обратими модификации на нашата ДНК се наричат епигеном.

Изследователите могат да сравнят тези епигенетични промени с референтна популация от по-ранни изследвания, за да оценят биологичната възраст на човек.

По-малко калории водят до по-бавно стареене

За да измерят въздействието на ограничаването на калориите върху биологичното стареене, изследователите анализираха кръвни проби, събрани от участниците в изпитването в началото преди интервенцията и след 12 и 24 месеца проследяване.

Те открили, че ограничаването на калориите забавя темпото на биологичното стареене с течение на времето. Освен това изглежда, че има ефект доза-отговор: участниците, които са намалили приема на калории в по-голяма степен, са имали по-голям спад в темпото на биологично стареене. Тези открития са вълнуващи, защото предоставят доказателства, че темпото на биологичното стареене не е фиксирано, но може да бъде повлияно от интервенции като ограничаване на калориите.

Тъй като по-малкото хранене води до загуба на тегло (което може да има много ползи за здравето), са необходими повече изследвания, за да се утвърдят констатациите за това как ограничаването на калориите влияе пряко върху стареенето.

Защо консумацията на по-малко калории би забавила стареенето

С прости думи, сегашното мислене е, че ограничаването на калориите засяга пътищата за отчитане на хранителните вещества и енергийния метаболизъм по начини, които обръщат или намаляват ефектите от стареенето. Тези пътища се наричат „отчитане на хранителни вещества“, тъй като нивата на хранителни вещества влияят на тяхната активност.

Част от този ефект се дължи на процес, наречен хормезис. Когато дадете на тялото или на организъм малко стрес, с течение на времето той може да активира определени пътища, които всъщност могат да доведат до насърчаване на здравето.

Лекар разкри в кой алкохол има най-много калории

Вземете упражненията като пример. Вие стресирате тялото съвсем малко и по този начин някои от тези ключови пътища трябва да променят начина, по който функционират и сигнализират. По подобен начин ограничаването на калориите дава на тялото ви малко стрес на клетъчно ниво и създава промени в пътищата, които са свързани с продължителността на живота, включително тези, които включват човешки хормон на растежа и инсулин.

Периодичното гладуване или ограниченото във времето хранене може да доведе до подобни ползи

Въпреки че данните за периодичното гладуване са смесени по отношение на ефективността му за намаляване на приема на калории, ограниченото във времето хранене изглежда има наистина дълбок ефект, особено при хора на четиридесет и петдесет години, които искат или да загубят малко тегло или които са със здравословно тегло и просто искат да подобрят биологията си.

Колко калории има в една кофичка кисело мляко?

Безопасно ли е да ограничавате калориите за месеци или години

Преди да приемете каквато и да е диета с ограничаване на калориите, говорете с вашия лекар. Трябва да се направи под грижите и ръководството на професионалист, защото не е напълно безопасно.

Докато човек получава препоръчителното количество хранителни вещества, ограничаването на калориите като цяло е безопасно, освен ако той вече не е с поднормено тегло или може да стане с поднормено тегло поради калорийното ограничение.

Източник: https://www.everydayhealth.com/longevity/reducing-calories-could-slow-the-aging-process/

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com