Приложения на ябълките, за които не подозираме

22482
Приложения на ябълките, за които не подозираме
Снимка: 955169 / Pixabay

Ябълките несъмнено са най-популярният плод у нас. Те са не само вкусни, но и много здравословни. Много от нас не са наясно с техните полезни за здравето свойства. Те ще ни помогнат не само да свалим излишните килограми, но и например да подобрим имунитета си. Научете интересните факти и приложения за ябълките. Повечето от нас ги използват почти всеки ден. И така, защо си струва да ядете ябълки?

Ябълка - профилактика на диабет

Страхотни ТРИКОВЕ за съхранение на свежестта на ябълките през зимата

Ябълките са едни от най-любимите и предпочитани плодове, но в началото на зимните месеци и последните дни на есента по големите вериги ...

Пектинът, съдържащ се в ябълките, регулира и нивата на кръвната захар. В допълнение, ябълките са известни с ниския си гликемичен индекс и са много подходящи като лека закуска между храненията. Хората, борещи се с диабет, трябва да обърнат внимание на киселите сортове ябълки с твърда и хрупкава вътрешност.

Интересното е, че ябълките са източник и на кверцетин, благодарение на който намаляват рискът от т.нар диабетна катаракта. Трябва обаче да се има предвид, че кверцетинът се намира само в суровите ябълки, а не в тези, приготвени в сокове или консерви.

Ябълки - фибри

Във всяка ябълка откриваме големи количества фибри, които подпомагат борбата ни с наднорменото тегло. Благодарение на фибрите, ябълките бързо ни дават усещане за ситост, а ние се чувстваме сити и по-рядко търсим закуски.

Ако искаме правилното количество фибри в диетата си, яжте ябълки с кората, защото тя съдържа най-много от тази съставка. Благодарение на това не само ще отслабнем, но и ще избегнем запек и ще подобрим работата на червата. Като ядем ябълки редовно, можем дори да избегнем рак на дебелото черво, инфаркти и атеросклероза. Действието на ябълките може да се сравни с някои сърдечни лекарства.

Полезни ли са печените ябълки – време е да научите ИСТИНАТА

Ябълките са едни от най-полезните плодове. В тях се съдържат огромни количества витамини А, В, Е, С, както и натрий, мед, йод, фосфор, ...

Ябълка - влияние върху работата на мозъка

Според проучвания върху животни, ябълките показват свойства, които предпазват мозъка от увреждане на клетките, което засяга загубата на памет. Изследвания върху мишки показват, че концентрираният ябълков сок, добавен към храната на животните, предотвратява окисляването на компонентите на мозъчната тъкан и нарушаването на когнитивните способности.

Ябълка - използване в кухнята

Ябълките имат много приложения в кухнята. Използват се за приготвянето на десерти, консерви и дори основни ястия. Можете да ги хапнете като лека закуска - просто ги нарежете на парчета и ги добавете към обикновеното кисело мляко с щипка канела. Освен да се сервират като сладки, те са еднакво добро допълнение към меса, като печена патица или пуйка, и мед и подправки.

Могат да се използват успешно като добавка към салати като част от вечеря ( салата от моркови или кисело зеле с ябълки). От ябълки можете да направите и конфитюри или сокове, пълни с витамини. Говорейки за използването на ябълки в кухнята, не можем да забравим за може би най-популярната торта в света - ябълковия пай. 

Предимствата на сушените ябълки, за които не знаем

Всеки един от нас е наясно с това, че благодарение на плодовете имаме възможност да си набавим безценни витамини и минерали, от които т...

Освен това ябълките се използват за производство на няколко вида алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com