Само с клечка кибрит можете да разберете дали медът е истински

61289
Само с клечка кибрит можете да разберете дали медът е истински
Снимка: istock

Като всеки ценен продукт и пчелният мед има евтини имитации. В подобията се влагат какви ли не вещества, сред които сироп от бяла захар или царевична фруктоза които са най-невинните.

Основните методи за подправяне на мед са два: разреждане с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранно изваждане от кошера. В първия случай добавянето на сиропа увеличава обема му и оттам намалява производствените разходи. Преждевременното изваждане от кошера позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време. Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се влошава качеството на крайния продукт.

Как да разберем дали в бурканчето, което сме си купили от магазина, от пазара или от сергия край пътя, има истински мед?

Ето няколко идеи за тестване в домашни условия с подръчни материали:

Топнете кибритена клечка в бурканчето и я запалете. Ако медът е чист, клечката ще изгори по обичайния начин, но ако пламъкът избухне и изгасне веднага, това подсказва, че медът съдържа вода.

Капнете върху салфетка. Ако капката запази формата си, значи медът е качествен. Ако се разтече и намокри салфетката, взели сте менте.

Капнете малко мед до мравуняк. Ако мравките го заобикалят, това е добър знак. Смята се, че пчелите защитават меда си с естествени репеленти, които отблъскват мравките.

Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.

Месар каза как винаги да познаваме прясното месо в магазина

Всяка домакиня знае - вкусът на ястието е различен според това дали месото е прясно, или вече е пребивавало във фризер. Размразеното ме...

Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се спуска и остава на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.

Намажете мед върху парче хляб. Оригиналният пчелен продукт ще залепне здраво, а фалшификатът ще размекне тестото поради наличието на добавена вода.

Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира, без да се пени, докато имитациите образуват мехури и трудно се карамелизират - отново заради водата в тях.

Разбира се, тези експерименти не дават 100% надеждни резултати. Много зависи от вида на меда и от начина, по който е съхраняван. Ако направите теста с кибритената клечка с прясно изваден акациев мед например, може да получите резултат като за фалшив продукт. Акциевият мед е по-рядък от другите видове и затова и тестът със салфетката може да даде погрешен резултат.

Пробата с мравки също не е меродавна, твърдят експерти. Мравките биха яли всичко, което има хранителна стойност за тях, в това число и мед. Колкото до репелентите, ако пчелите имаха толкова силно оръжие, щяха ли пчеларите да се оплакват от мравешки нападения в кошерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С какво се хранят хората, които боледуват по-рядко?

Нередовната вечеря увеличава риска от инсулт

Кога е подходящо да се пие ябълков оцет на гладно?

Коя кръвна група е най-застрашена от сериозно заболяване?

Защо тази риба е най-добрата при диабет и болна щитовидна жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Какво никога да не правим при сърбеж на очите – създава повече проблеми

Какво причинява пожълтяване на дланите на ръцете ви?

Този симптом сутрин показва, че може да имате дибает

Какво да правим при отекли глезени, за да се възстановят най-бързо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com