Ще забравите за жегата вкъщи, ако направите това

27040
Ще забравите за жегата вкъщи, ако направите това
Снимка: iStock/Guliver

А ако ви кажа, че яденето на супа през лятото не е истинска лудост, а освежаващ и лек вариант за обяд? По-долу са представени 10 фантастични рецепти за летни супи, всяка от които е стъпка напред от скромното гаспачо. Някои са топли, други студени, но всички са вкусни. 

Ако идеята за охладена супа ви притеснява, рецептата на River Cottage за супа с подправки от кресон и кисело мляко е идеалното начало. Деликатен бульон, сварен и охладен, и пасиран в блендер с кресон, гарам масала и обикновено кисело мляко, тази супа е не само освежаваща, но и с вкус, който сякаш ви прави по-здрави.

Чудесна студена супа за гости е ледената супа от краставици с трохи от фета на Анди Уотърс, която гарантирано ще ви впечатли. Тя е само от краставици, кориандър и мента, разбити до течност и оживени с оцет и табаско, но е вкусна и изглежда като картина.

10 вида глад и как да ги контролираме

Стъпка по-нататък е рецептата на EatingWell за охладена супа от пъпеш. Тя също съдържа краставица, но звездата тук е пъпешът, подправен със сок от лайм, портокалов сок, джинджифил и пролетен лук. Можете да използвате всякакъв вид пъпеш, може да се използва и диня.

Рецептата на Serious Eats за ajo blanco; "бяло гаспачо", приготвено с хляб, бадеми и чесън. За студена супа тя е изключително богата и успокояваща. Освен това е солидна, което не може да се каже за много охладени супи. Перфектна алтернатива на традиционното гаспачо.

Naengmyeon - студена корейска супа с юфка. Рецептата на Korean Bapsang е като от учебник. Приготвя се от нулата, така че ще трябва да сте готови да откриете корейски репички и круши, но усилията си заслужават. За да запазите хладнината, накрая хвърляте шепа кубчета лед.

Цял живот сме използвали клечките за зъби грешно, ето как е правилно

Всеки от нас има своите малки тайни и трикове, които улесняват работата му навън и у дома. Днес може да добавите към вашия списък с пол...

Ако до този момент сте изпаднали в ярост, защото сте супаджия и изисквате всяка супа да се сервира гореща, успокойте се. Не е задължително всички летни супи да са ледено студени; някои от тях са просто леки бульони, приготвени от сезонни съставки. Лятната минестроне на Фелисити Клоук е идеалният пример за това. Това е топла супа, приготвена с добавяне на тиквички, бял боб и аспержи, и е достатъчно лека, за да не се чувства като наказание в горещ ден.

По същия начин kesäkeitto е традиционна финландска лятна супа (също сервирана топла) от картофи, моркови, грах и сметана. Още по-добре е, че се приготвя изключително лесно. Не се налага задушаване или пасиране, а просто много добри съставки, приготвени заедно по едно и също време. Рецептата на Food and Journey е отличен пример за това.

Рецептата на Анна Джоунс за кокосов бульон с юфка от елда и лайм има сходна основа с naengmyeon, тъй като е супа от юфка, но тази не е студена. В нея има кокосово мляко. Има лимонова трева. Има листа от лайм, чили и кориандър. Това е експлозия, при това изключително красива.

Рецептата на The Full Helping за тайландска супа от моркови, кокос и лимонова трева е подобна, но с няколко важни промени. Това е предимно супа от моркови, богата, оранжева и гъста като биск, което я прави малко по-удобна. Второ, тя се сервира добре както топла, така и студена.

Рецептата на Йотам Отоленги за супа от пилешко месо и мътеница, която умело съчетава топло и студено. Самата супа е елегантна и проста - има картофи и лимонова кора и поръсена със сумак, но не и много други неща - но се поднася с горещо, изпържено пиле. Това е Отоленги, така че пилето е прекрасно крехко, поднесено с това, което по същество е най-добрият сос на KFC в света., The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...