Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спестете време: Ето как най-лесно се почиства загоряла фурна

14 юни 2024, 07:35 часа

Много повече от готварски плотове или микровълнови печки, електрическите фурни обикновено се смятат за най-досадни за почистване. Ето пет прости метода как да почистите фурната:

Метод номер 1: Съветът на баба

  • Комбинирайте 1 чаша сода за хляб, 1/2 чаша вода и 2 супени лъжици оцет в купа и разбъркайте добре всички съставки. Нанесете половината от получената смес върху най-големите и упорити петна във вашата фурна.
  • Поставете купата на горната решетка на фурната. Настройте таймера на 45 минути и 100°C. След като фурната се охлади леко, използвайте влажна гъба или почистващ препарат, за да избършете всякакви замърсявания.

Как се чисти фурна за под 10 минути?

Метод номер 2: Баня и стара кърпа

Не знаете как да почистите решетките на вашата електрическа фурна?

  1. Вземете стара кърпа, ненужна четка за зъби, 1 чаша препарат за пране.
  2. Поставете кърпа на дъното на ваната, за да я предпазите от надраскване и поставете мръсните решетки върху кърпата.
  3. Поставете запушалката в канала и напълнете ваната с гореща вода, докато се напълни напълно.
  4. Поръсете праха върху тях и се уверете, че се смесва равномерно с водата. Оставете решетките да се накиснат за една нощ, преди да ги почистите. Ненужната четка за зъби ще ви помогне да се отървете от оставащите въглеродни отлагания.

Метод номер 3: Екологичността е на първо място

Може би искате да почистите загоряла фурна, без да прибягвате до химикали. Ако е така, препоръчваме ви да опитате това лесно решение с лимон.

  • Разрежете пет лимона наполовина, изстискайте сока им в тава за печене и поставете парченцата лимон в тавата.
  • Включете фурната и задайте температурата на 250°C. Измерете времето си за 30 минути. Сокът от лимоните ще действа като парочистачка в електрическа фурна. След като изтече определеното време, оставете фурната да се охлади и я избършете с влажна кърпа.

Как да почистим фурната за 5 минути с този лесен трик (ВИДЕО)

Метод номер 4: Помощ от съдомиялната машина

Искате бързо да почистите загорялата фурна? Просто потопете края на таблетката за съдомиялна машина в малка купа с вода и нанесете сместа върху вратата на фурната. Оставете да кисне пет минути, след което избършете вратата на фурната със суха гъба или кърпа.

Метод номер 5: Оцетът е главата на всичко!

Смесете 1/2 чаша течен препарат за съдове с 1/2 чаша сода за хляб и 1/4 чаша бял оцет. Смесете всичко и го нанесете върху цялата фурна с помощта на стара четка за зъби или абразивна гъба.

Сега дайте възможност на разтвора да попие, изчакайте една нощ и на следващия ден избършете с гъба и чиста вода.

Почистване с пара – използва се както в газови, така и в електрически фурни. Водата се излива в тава или специална вдлъбнатина, която след това се превръща в гореща пара под въздействието на висока температура. След такава парна баня е достатъчно да избършете вътрешните повърхности на фурната с гъба.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес