Топ 10 начина как да спрем хълцането

6679
Топ 10 начина как да спрем хълцането
Снимка: iStock

Колко пъти сте се смущавали в решаващ или важен момент от живота си, когато ви нападне хълцането? Всъщност хълцането е просто рефлекс, който се появява в тялото, когато блуждаещият нерв или един от неговите клонове е нарушен. Този нерв минава от мозъка към корема. Не е изненадващо, че хълцането се дължи най-вече на храносмилателни разстройства, включително ако ядете твърде много или твърде бързо. Тук е моментът да добавим, че хълцането е неприятно и понякога смущаващо.

Топ 10 начина как да спрете хълцането

Имайте предвид, че хълцането не е нещо, което не може да бъде излекувано. Необходими са само определени съставки, които често имаме в кухнята, а можем без тях.

Знаете ли, че домашните лекарства са най-добрите? Няма какво да търсите, всичко е под ръка:

1. Пийте вода

Дългосрочното пиене на вода с бавно темпо често помага при хълцане. Поглъщането на вода облекчава и отпуска нервите, прекъсвайки целия процес на хълцане и дискомфорт.

2. Задръжте дъха си

Чудесен начин да спрете хълцането е да задържите дъха си за момент. Тялото почти веднага се сблъсква с липсата на кислород, което грабва повече вниманието от присъствието на хълцане. Освен това, когато притискате ноздрите си и правите всичко възможно да издишате, е по-вероятно въздухът да притисне нервите в главата, което ще помогне за намаляване на стреса от хълцане.

Задръжте дъха си толкова дълго, колкото можете, докато видите, че хълцането изчезва. 

9 важни неща, които трябва да знаете, ако бебето хълца

3. Не преяждайте

Яжте, колкото стомахът ви може да издържи, за да не се чувствате като надут балон. Може да ви хареса вкусът, но определено няма да ви хареса хълцането, което може да се появи внезапно след преяждане. Повечето хора са склонни да преяждат, дори ако вече имат хълцане. Какво мислите, че ще се случи? Киселини и прочие следват от това.

4. Пчелен мед

Добавете 1 чаена лъжичка мед към малко количество вода. Уверете се, че медът е напълно разтворен. Отпийте глътка, задръжте за малко под езика си и преглътнете.

Медът може да помогне за облекчаване на хълцането. Ако нямате мед, вземете лъжица фъстъчено масло. Ще сте така погълнати от миенето на зъбите след консумацията на фъстъчено масло, че няма да забележите къде е отишло хълцането.

5. Дишане в хартиен плик

Това е един от онези начини, когато става въпрос за естествени или домашни средства. Този процес не се различава от обикновеното дишане, но ще помогне за облекчаване на интензивните пристъпи на хълцане. Трябва да издишате в кафява хартиена торба и след това да вдишате обратно. По този начин нивата въглероден диоксид от кръвта ще се увеличат, а това автоматично ще принуди тялото да се справи с този проблем. Дори няма да забележите как хълцането ще изчезне.

6. Таблетки

Ако хълцането продължава дълго време, може да поискате да вземете някакъв вид анти-киселинно средство, което се предлага без рецепта. Уверете се, че избраният от вас антиацид съдържа много магнезий. В противен случай хапчетата могат да нанесат повече вреда, отколкото полза на организма.

Магнезиевите антиациди са най-ефективни за контролиране на хълцането. Възможна причина може да е, че минералът е отговорен за намаляването на дразненето и по този начин отслабва нервите. Обикновено една таблетка е достатъчна, но в някои случаи може да са необходими дори две.

Защо хълцаме, защо мидичките звучат като морето и защо зайците носят великденските яйца?

7.  Подсладител или захар

Претоварването на нервните окончания с нещо сладко може да помогне за успокояване на хълцането. За целта вземете чаена лъжичка захар (кристална или пудра захар) и я поставете върху езика. Тази област е отговорна за киселия вкус. Този метод ще помогне за облекчаване пристъпите на хълцане.

8. Запушете ушите си

Блуждаещият нерв има специфични окончания в слуховата система и така покриването на ушите с върха на пръстите ви ще облекчи хълцането. Тапите за уши не оказват същия натиск върху нервите. Достатъчно е да се уверете, че не натискате пръстите си твърде дълбоко в ухото и не наранявате вътрешността му. Все пак хълцането не си заслужава такъв риск.

9. Гъделичкане с памучни тампони

Погъделичкайте леко нервните окончания на небцето в устата с памучни тампони. Гъделичкането по нервните окончания често създава дразнещо усещане, което допълнително помага за облекчаване на вече съществуващото дразнене на нервите. Смущаването на други нерви или органи на тялото, за да се отклони вниманието от хълцането, винаги е добра идея и ще е от полза.

10. Уплаха

Най-доброто и ефективно лечение при хълцане е шоковата терапия. Шокът обаче трябва да е възможно най-естествен, за да предизвика прилив на адреналин. Внезапен и неочакван глас, ужасяващ гръм или бърз шок по време на шофиране - всичко, което може да се окаже опасно, ще е от голяма полза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com