Това е плодът, който подобрява зрението и намалява риска от инсулт

5217
Това е плодът, който подобрява зрението и намалява риска от инсулт
Снимка: iStock

Бананите са много повече от вкусна и удобна закуска - те предлагат множество ползи за здравето, които ги правят основна част от диетите на много хора по света. Ето за какво са полезни бананите:

Ползи от бананите

Богати на хранителни вещества: Бананите са хранителна сила, съдържаща важни витамини и минерали, като витамин С, витамин В6, калий и диетични фибри. Един среден по големина банан може да осигури около 12% от дневните ви нужди от витамин С и 20% от дневните ви нужди от витамин В6.

Увеличаване на енергията: Бананите са отличен източник на естествена енергия поради високото си съдържание на въглехидрати, особено под формата на лесно усвоими захари като глюкоза, фруктоза и захароза. Това ги прави любими на спортистите и на тези, които се нуждаят от бърза доза енергия.

Здраве на сърцето: Калият в бананите играе решаваща роля за поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, тъй като помага за регулирането на баланса на течностите в организма и противодейства на въздействието на натрия. Редовната консумация на богати на калий храни като бананите може да допринесе за по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Знаете ли какви витамини има в банана?

Здраве на храносмилателната система: Бананите са добър източник на диетични фибри, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система. Те могат да помогнат за облекчаване на запека и да осигурят облекчение при лошо храносмилане и киселинен рефлукс. Освен това фибрите могат да стимулират усещането за ситост и да подпомогнат контрола на теглото.

Подобряване на настроението: Бананите съдържат триптофан, аминокиселина, която тялото превръща в серотонин - невротрансмитер, който влияе на настроението и помага за намаляване на стреса и тревожността. Яденето на банани може да има успокояващ и подобряващ настроението ефект.

Здраве на кожата: Антиоксидантите в бананите, като например витамин С, помагат за предпазване на кожата от увреждане от свободните радикали и подпомагат производството на колаген. Прилагането на намачкани банани като маска за лице също може да помогне за успокояване и хидратиране на кожата.

Здраве на очите: Бананите съдържат малки количества витамин А, който е от съществено значение за поддържане на добро зрение и предотвратяване на нощната слепота. Те също така осигуряват съединение, наречено лутеин, което е свързано с намаляване на риска от свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Здраве на костите: Бананите съдържат няколко минерала, включително калций, който е жизненоважен за здрави и силни кости. Макар че не осигуряват толкова много калций, колкото млечните продукти, те все пак могат да допринесат за цялостното здраве на костите.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

Подкрепа за имунната система: Съдържанието на витамин С в бананите може да помогне за укрепване на имунната система и да повиши способността на организма да се бори с инфекциите и болестите.

Намален риск от инсулт: Изследванията показват, че високият прием на калий е свързан с намален риск от инсулт. Включването на банани в диетата ви може да бъде част от стратегията за намаляване на този риск.

Бананите са универсални и питателни плодове, които предлагат редица ползи за здравето. Независимо дали ги консумирате като бърза енергийна закуска, включвате ги в коктейли или ги използвате, за да добавите естествена сладост към рецептите си, бананите могат да бъдат ценно допълнение към вашата диета, като подпомагат цялостното благосъстояние и здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com