Трима велики български архитекти от 20-ти век, за които трябва да знаем

34715
Трима велики български архитекти от 20-ти век, за които трябва да знаем
Снимка: iStock/Guliver

Българската държава в първата половина на 20-ти век е била дом на редица бележити архитекти, на които и днес можем да се възхитим само като се разхождаме по улиците в големите български градове. В тази статия сме извадили три имена, които са белязали развитието на три големи български града и са оставили архитектурно наследство, което радва окото и днес. Наша отговорност е да го опазим и за бъдещите поколения. 

Архитект Дабко Дабков във Варна

Обновяват сгради с културна стойност в Бургас

Още десет сгради с архитектурна стойност ще получат нов облик благодарение на различни европейски програми. Те трябва да бъдат реставри...

Архитект Дабков определено е по-познато име на варненци в последните години. Вече има и негова бронзова статуя в центъра на Морската столица. Той е родом от Трявна и е построил множество сгради в красивия морски град. Завършва архитектура в Мюнхен. След 1910 година проектира някои от най-емблематичните варненски сгради, сред които са кино-театър „Ранков“, доходните здания на ул. „Княз Борис I“ № 27 и 53, хотел „Лондон“ с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. „Мария-Луиза“ № 3 и 31. Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. „Преславска“ и Средното търговско училище – днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили. Ветеран от войните за национално обединение, за жалост по-късно е обявен за враг на народа след 1944-та година. Голяма част от неговото имущество, както и правото му да работи като архитект са отнети. Почива само година след това. 

Архитект Христо Димов в Стара Загора

Христо Димов е емблематично име за града на липите, поетите и правите улици. Добрата новина е, че неговият личен дом в центъра на Стара Загора (построен през 1923-та година) все още се поддържа и функционира като културен център. Самият Димов е завършил в Чехия, за да се завърне след това и да изгради тогава модерната визия на Стара Загора. Служил е и в трите войни за национално обединение. 

Един от основателите на откритото на 19 ноември 1943 г. Държавно средно техническо училище „Георги Бенковски“, днес Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ – Стара Загора. Там той е един от преподавателите. В продължение на 20 години арх. Димов неуморно работи за създаването на квалифицирани кадри със средно образование за отрасъл Строителство. Преподава всички архитектурни дисциплини. Собственото си ателие превръща в кабинет по архитектура. Огромната му библиотека е на разположение на учениците.

Опазване на архитектурните паметници

Всяка епоха се характеризира с определени архитектурни течения, които оставят отпечатък върху обществото. Това с пълна сила важи и за д...

Проектантската дейност на арх. Димов е много богата. В частен план това са: домът и клиниката на Ханчеви, къщата на д-р Маноилов, на д-р Трънков и др. В обществения сектор проектира Минералните бани в Ягода, Овощник, Кортен. Хигиенните бани в Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора гимназия „Петко Рачов Славейков“, днес СУ „Максим Горки“, Първа прогимназия „Николаки Стоилов“, днес СУ „Васил Левски“ – Стара Загора. Негови са училищните сгради в селата Калитиново, Зимница, Преславен, Караново и др. По негов проект са построени Бактериологичния институт и затвора в Стара Загора. Проектант на редица църкви, Ловния дом на Кортенските бани, музикална фабрика „Кремона“, Казанлък, читалища и др.

Архитект Никола Лазаров в София

Безспорно едно от най-големите имена в българската архитектура. Оставил своя отпечатък върху облика на София като модерен европейски град. И днес можем да видим неговата работа. Роден е в Карлово и завършва архитектурното си образование в Париж. Подобно на Дабко Дабков и Христо Димов работи за държавата преди да започне своята частна практика. Довършва сградата на Военния клуб, проектира банята в Плевен, Театър „Нова Америка“ в София, двореца Врана, Българската централна кооперативна банка, Софийската окръжна палата, читалището в Стара Загора, помага по изграждането на ректората. Негово дело са Паметникът на освободителите и Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война (1885 г.) в Русе. Архитект Лазаров проектира над 60 забележителни сгради в София и много обекти в цялата страна. Сред най-красивите му и известни сгради в София са Централен военен клуб, Къща на д-р Димитър Моллов, Българска централна кооперативна банка, къщите на Юлиан и Иван Парушеви, Доходно здание на Сабат Фархи, къщата на Стефан Ватев, къщите-близнаци за дъщерите на Христо Ковачев и още много други. 

Заглавна снимка: Pixabay

Оперативна програма променя облика на Бургас

Оперативна програма "Региони в растеж" помогна на бургаска фамилия да се погрижи за фасадата на стара сграда. Тя се намира в централна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com