Вижте до какво води затлъстяването при мъжете

5053
Вижте до какво води затлъстяването при мъжете
Снимка: iStock/Guliver

Китайски и американски молекулярни биолози откриха доказателства, че затлъстяването ускорява стареенето на мъжките репродуктивни органи и намалява качеството на мъжките полови клетки. Резултатите на учените са публикувани в списание Developmental Cell.

"Установихме, че тежестта на аномалиите на мъжките полови клетки е пряко свързана с индекса на телесна маса при по-възрастните, но не и при по-младите мъже. В последващи експерименти успяхме да проучим молекулярните механизми на стареенето на зародишните клетки и да открием връзката им с хроничните заболявания, включително затлъстяването", пишат изследователите.

Според актуални оценки на Световната здравна организация около 10-15% от двойките в западните страни не могат да създават деца поради безплодие на единия от съпрузите, като делът на безплодните мъже и жени е приблизително еднакъв. Повечето от тях губят плодовитостта си на 40-55-годишна възраст, което се дължи на лоши навици и друг начин на живот, както и на генетиката.

Биологичните причини за безплодието остават до голяма степен неизвестни поради сложността и слабото разбиране на генетичните механизми, които контролират производството на яйцеклетки и сперматозоиди. През последните години учените идентифицираха няколкостотин гена, свързани с аномалии в развитието на половите клетки, чиято точна роля за развитието на безплодието остава неизвестна.

Не смесвайте алкохол с кисели краставички и чипс

В интервю за "Вечерняя Москва" д-р Анатолий Власов, терапевт по зависимости, назова храните, които е вредно да се комбинират с алкохол....

Екип от биолози под ръководството на Гуо Дзинтао, професор в Института по зоология на CAS в Пекин, Китай, е открил възможна връзка между затлъстяването и мъжкото безплодие. Учените стигат до това заключение, докато изследват проби от генитална тъкан, получени от дузина доброволци на възраст между 17 и 76 години.

Учените извличат единични клетки от всеки вид генитална тъкан и анализират нивото на генна активност в тях с помощта на системи за секвениране на РНК. 

Мтжете били разделени на три групи, едната от които включвала млади мъже във второто или третото десетилетие от живота им, а другите две групи - по-възрастни доброволци с нормален и повишен ИТМ. Първите две групи се характеризирали с едва доловими възрастови промени във функцията на половите клетки, докато при по-възрастните мъже с наднормено тегло се наблюдавали значителни поражения във всички генитални тъкани.

Смята се, че тези промени са свързани с факта, че затлъстяването стимулира развитието на хронично възпаление. За това свидетелства фактът, че няколкостотин гена, свързани с отговора на организма към възпалението, имат повишена активност в гениталните клетки. Професор Гуо Дзинтао и колегите му се надяват, че последващото проучване на тези промени ще помогне за създаването на терапии, които да потискат свързаните с възрастта промени в мъжките полови функции и по този начин да намалят вероятността от безплодие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com