Вредно ли е задържането на урина?

5417
Вредно ли е задържането на урина?
Снимка: iStock/Guliver

Задържането на урина, макар и понякога да е неизбежно, наистина може да бъде вредно, ако се прави често или за продължителни периоди от време. Уринарната система, състояща се от бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата, играе ключова роля за елиминирането на отпадъците и поддържането на телесните функции. Когато урината се задържа продължително време, могат да възникнат няколко потенциални риска за здравето.

Един от основните проблеми са инфекциите на пикочните пътища (ИПП). Когато урината се задържа в пикочния мехур твърде дълго, бактериите могат да се размножават, което води до инфекции. Колкото по-дълго урината се задържа в пикочния мехур, толкова по-голям е рискът от развитие на бактерии. Инфекциите на пикочния мехур могат да причинят дискомфорт, болка, а в тежки случаи и усложнения, като например бъбречни инфекции. Лицата, които често задържат урината си, може да са по-податливи на ИПП, тъй като нарушават естествения механизъм за промиване на организма.

За какъв проблем сигнализира липсата на позиви за уриниране?

Освен това задържането на урина може да доведе до проблеми с пикочния мехур. Пикочният мехур е мускулест орган, предназначен да се разширява, когато се напълни с урина, и да се свива, за да я изхвърли. Непрекъснатото задържане на урина може да натовари мускулите на пикочния мехур и с течение на времето да наруши еластичността му. Това може да доведе до намаляване на капацитета на пикочния мехур и до повишено желание за често уриниране, дори при малки количества урина. Хроничните проблеми с пикочния мехур могат да се отразят на качеството на живот на човека и може да изискват медицинска намеса, за да се справят с тях.

Освен физическия дискомфорт задържането на урина може да има последици и за здравето на бъбреците. Бъбреците филтрират отпадните продукти и излишните течности от кръвния поток, за да произвеждат урина. Когато урината е задържана, бъбреците продължават да произвеждат урина, но тя се съхранява в пикочния мехур, вместо да се изхвърля. С течение на времето това може потенциално да повлияе на функцията на бъбреците и да увеличи риска от образуване на камъни в бъбреците или други усложнения.

"Лекари в помощ на пациентите": Неволно изпускане на урината (втора част)

Освен това продължителното задържане на урина може да доведе до задържане на урина - състояние, при което пикочният мехур не може да се изпразни напълно. Това може да се дължи на мускулна слабост или увреждане на нервите и може да изисква медицинска помощ. Задържането на урина може да причини дискомфорт, неотложност на уринирането и дори да увеличи риска от увреждане на пикочния мехур или бъбреците, ако не се лекува.

От психологическа гледна точка обичайното задържане на урина може да създаде цикъл на безпокойство и дискомфорт, свързан с използването на тоалетната. Някои хора могат да развият навик да игнорират желанието за уриниране, което води до загуба на контрол върху пикочния мехур или до инциденти. Това може да окаже значително въздействие върху емоционалното състояние и самочувствието на човека.

Въпреки че случайните случаи на задържане на урина може да не причинят значителни вреди, честите или продължителни периоди на задържане могат да имат неблагоприятни последици за уринарното и общото здраве. Важно е да се вслушвате в сигналите на тялото и да давате приоритет на редовните почивки за тоалетна, за да избегнете потенциални усложнения. Ако някой постоянно се бори с контролирането на пикочния си мехур или изпитва дискомфорт при уриниране, препоръчително е да се консултира със здравен специалист, за да се отстранят всички основни проблеми и да се предотвратят дългосрочните последици.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com