Зачервяване на лицето след алкохол – светва червената лампа на организма

11799
Зачервяване на лицето след алкохол – светва червената лампа на организма
Снимка: Pixabay.com

Със сигурност познавате поне един човек, чието лице се оцветява в малинов цвят, когато консумира алкохол. Повечето потребители считат, че появата на зачервяване на лицето след алкохол е нормална реакция, означава, че са се сгрели или че са се разширили кръвоносните им съдове, но се оказва, че са твърде далеч от истината и руменината по бузите след чашките сочи опасност за здравето. Тя е като червена лампа за организма, която сочи, че нещо не е наред, че има опасност. Основната причина за зачервяването на лицето е алергичната реакция, породена от непоносимост към алкохола. Научете повече, за да сте подготвени и да не пренебрегвате симптомите, които тялото ви сочи, за да съхрани здравето си.

Зачервяване на лицето след алкохол

Както вече казахме, касае се за алкохолна алергия, която се дължи предимно на наследени вариации в гените на определени ензими, което кара хората да метаболизират алкохола по-малко ефективно. Когато ацеталдехидът не се метаболизира ефективно, той води до алергична реакция с освобождаване на хистамин и именно тази реакция е причината за червените страни на консумиращия алкохол. За жалост, зачервяването на лицето далеч не е единственият неприятен симптом на тази алергия към алкохола. При много от страдащите от алкохолна алергия това зачервяване на лицето след алкохол е съпроводено от спад на кръвното налягане, мигрена, обрив по тялото, прилошаване, мигрена и други неприятни симптоми. Особено опасно е за страдащите от астма да консумират алкохол, ако лицето им поруменява след чашката, тъй като алергията към алкохол е в състояние сериозно да обостри астмата и да доведе до тежки пристъпи. 

Бърза проверка на ракия за метилов алкохол в домашни условия

Други причини за зачервяване на лицето след алкохол

Никога не сте имали подобен проблем до последния път, в който седнахте на масата с чаша в ръка? В случая явно не говорим за алергия към алкохола, щом е внезапна и единична, а не системна реакция на тялото ви. Не че алергиите не могат да се развият изведнъж, но най-вероятно причината е в медикаменти, които приемате за хронично или остро заболяване. Някои лекарства, комбинирани с алкохол, водят именно до подобно неприятно зачервяване на лицето ви, поради което специалистите не препоръчват комбинирането на медикаменти за лечение на диабет, инфекции, висок холестерол и др. с алкохол.

Защо е опасно да консумирате алкохол, ако лицето ви пламти от него?

Неприятно е да бъде огнено червено лицето ви, но това е най-малкият проблем. Ако страдате от алергия към алкохол и въпреки нея го употребявате, рискувате сериозно да навредите на здравето си. Първо, нито една алергична реакция не е безопасна, второ, има риск от падане на кръвното налягане, прилошаване, при които може да паднете и да се ударите лошо или дори фатално, трето, ацеталдехидът, който разграждате бавно, е канцерогенен, с което при вас рязко нараства рискът от онкологични заболявания, ако пиете въпреки алергията си към алкохола.

България е в топ 10 по употреба на алкохол в Европа

Как да избегнете неприятното зачервяване на лицето след алкохол?

Ако причината е в гените ви, не може да избегнете поруменяването. Всъщност можете – ако преустановите консумацията на алкохол. Това е единственото възможно решение за вас. Може да приемате антихистамин, но това само ще помогне да не придобиват страните ви черен цвят визуално, няма да съхрани здравето ви, което алкохолът, към който сте алергични, невидимо руши. Ако приемате лекарства, които предизвикват зачервяването след консумация на алкохол, решение има – да седнете отново с чаша, след като сте преустановили приема на лекарствата, както и да говорите за замяна и за проблема си с предписалия ги лекар.

Прекомерната консумация на алкохол е опасна за здравето. Консумирайте умерено и с удоволствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com