Бърза проверка на ракия за метилов алкохол в домашни условия

40947
Бърза проверка на ракия за метилов алкохол в домашни условия

Варенето на домашна ракия е традиция за българите от незапомнени времена. То е обаче колкото изгодно и предпочитано от пиячите занимание, толкова и опасно. Десетки случаи на отровени с метилов алкохол – некачествена домашна ракия – станаха известни в медиите през последните години. Това породи необходимостта българите, които сами си варят ракията или обичат да купуват от различни места и да консумират такава, да знаят как се прави проверка на ракия за метилов алкохол, за да е гарантирано, че питието в чашата не е отрова. Дори да не варите ракия, не е изключено да закупите фалшива такава от частник или дори от търговската мрежа. Тъй като отравянето с метилов алкохол е животозастрашаващо, добре е да знаете как да направите в дома си бърза проверка на ракия за метилов алкохол. Лесно и елементарно е, не са ви нужни нито техника, нито образование по химия, ако следвате съвета ни.

Ракията като лечебно средство***

Как да направите проверка на ракия за метилов алкохол в дома си?

За да не попаднете в токсикологията след консумация на чист метилов спирт с оцветители вместо на ракия, което далеч не е изключено да ви се случи, дори да купувате алкохол само от търговската мрежа, добре е да знаете как да направите проверка на съдържанието на чашата си за метилов алкохол с подръчни средства. Опитайте тези лесни методи, които няма да ви костват нито време, нито средства.

1.  Огнена проверка на огнената течност

На пръв поглед и с просто око, както и като аромат, етиловият и метиловият алкохол са еднакви и не е трудно да се отровите, консумирайки метилов. Ако обаче направите простичък тест, за който ви е нужна само запалка или кибрит, ще различите със сигурност единия от другия. Сипете малко от алкохола в метален съд, уверете се, че е далеч от запалими вещества или дори излезте с купата на терасата и запалете алкохола в нея. Етиловият алкохол ще гори с пламък в син цвят, а за разлика от него опасният метилов алкохол ще има зелен пламък. Видите ли зелен цвят, не консумирайте тази жива отрова.

Защо произходът на думата "ракия" е свързан с изпотяване?

2. Трик с картоф

Другият лесен метод, с който да проверите дали течността в чашата ви е отровна, или е добър етилов алкохол, е свързан с картоф. Със сигурност имате такъв в дома си. Важно е да е суров. Всъщност дори не ви е нужен цял картоф, а само резен от него. Обелете го и го пуснете в съд, в който сте изсипали малко от алкохола, който искате да проверите. Алкохолът трябва да покрие резена картоф. Изчакайте 5-10 минути. Ако картофът не промени цвета си, наздраве, пълнете чашите и консумирайте с удоволствие, но ако картофът розовее и придобие друг нюанс – червеникаво-розов – в чашите ви има не етилов алкохол, а метилова отрова. Изхвърлете цялото количество и не правете опит за консумация, опасно е не само за здравето, но и за живота.

Както виждате за минутки може да направите лично проверка на ракия за метилов алкохол и да се уверите, че наздравиците ще бъдат наистина за здраве и няма да завършат в спешно отделение или болница. Не забравяйте, че дори да е качествен, алкохолът в прекомерни количества е вреден и опасен. Консумирайте отговорно и с мяра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com