Защо вехне орхидеята

49342
Защо вехне орхидеята
Снимка: iStock/Guliver

Орхидеите са много впечатляващи цветя, които обаче искат и внимателни грижи. Ако не отдадете заслуженото на своето домашно растение, това бързо ще проличи във вида му. Ето няколко основни причини орхидеята да вехне:

Липса на хранителни вещества

Отглеждате орхидея вкъщи? Задължително трябва да знаете това

Орхидеите пленяват със своята красота и нежност и стават едни от предпочитаните цветя, които се отглеждат в домашни условия. Знаете ли ...

Бедната на минерали пръст резултира в омекване на листата на орхидеята. Ако не сте сигурни в каква почва е засято цветето, попитайте в цветарски магазин за нова или закупете специална тор за орхидеи. На опаковката на продукта ще е посочено с точност как да го ползвате. Винаги можете да попитате и в агроаптека.

Твърде силно слънце

Твърде силната слънчева светлина, особено когато е директна, може да съсипе красивата орхидея. Слънчевите лъчи дехидратират растението, а заедно с това го нагряват повече от нужното в горещите летни дни. Отделно и почвата в саксията може да се загрее твърде много. Ако цветето ви е на прекалено осветено място, помислете как да го позиционирате встрани от силното слънце. Заедно с това не забравяйте да пръскате листенцата му в най-горещите дни или да ги обтривате деликатно с влажна кърпа. Важно е растението да остава добре хидратирано, тъй като водата от листата и стеблата може да се изпари много бързо.

Твърде ниски температури

Ако отглеждате орхидея, е желателно да не я държите в помещение, където температурата се задържа под 15 градуса. В такива условия цветето се изтощава, а листата му губят тонус. Изглеждат безжизнени и променят цвета си. Ако цветето ви е пострадало от ниските температури, трябва да отрежете внимателно измръзналите листа, тъй като няма как да възстановите нормалния им вид.

6 прости стъпки, които трябва да знаете, ако се грижите за орхидея

Орхидеите не са растения за хора, които забравят. Ако просто искате растение, което можете да поливате веднъж седмично и да оставяте са...

Паразити по растението

Крехката орхидея може да стане жертва на различни видове акари, паразитиращи върху растението. Те възпрепятстват появата на нови и млади листенца, тъй като завладяват растението и изпиват соковете в него. 

Проблеми на кореновата система

Понякога надземната част на растението може да има оклюмал вид, ако самите коренчета не се развиват добре. Когато растението не се присажда в нов съд или просто не му се сменя почвата дълго време, могат да се появят проблеми на кореновата система. Например в почвената смес няма достатъчно кислород, пръстта се сляга, корените са на гъсто, защото съдът е малък. Или пък по самите коренчета се появят бактерии и различни паразити по цветята. В такъв случай е добре да пресаждате растението и да го торите редовно.

Честа причина за повяхване на орхидеята е и рядкото поливане. По принцип трудно може да се каже с абсолютна точност през колко дни е добре да се напоява цветето, тъй като обстоятелствата могат да се променят с оглед на метеорологичните условия. Но по правило цветето се полива, когато почвата в саксията започне да съхне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com