Изложбата „Безсъние“ на Ивайло Христов представя необичайни терапевтични арт инсталации и рисунки

83446
Изложбата „Безсъние“ на Ивайло Христов представя необичайни терапевтични арт инсталации и рисунки

Проекта с названието Sleeplessness е инспириран от актуални публикации за изследвания върху един все по-широко разпространяващ се проблем на съвременния човек - безсънието. Невъзможността за сън, страха от сън или принудителната му липса са изключително често срещани състояния днес. 

Идеята за изложбата е, да представи възможни решения за справяне с този масов проблем чрез изкуство, на база на някои нови практики в медицината за лечение на безсънието. Познатата до момента "светлинна терапия", вече успешно е допълнена с LED-light практики за стимулиране възприятията на мозъка, за производство на хормони и възстановяване на нормалната биологична ритмичност на човешкия организъм. Подобни методи са обект на разработка от НАСА с цел подобряване работата на астронавтите на Международната космическа станция. Наред с това, проекта засяга и т.н. “хигиена на съня”.

Изложба на стари снимки "Българите в Бесарабия: Хроника на XX век" ще бъде открита в Смолян

На 18 октомври 2014 г. в Хаджичоневата къща (кв. Устово, гр. Смолян) ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесара...

Като арт обекти са използвани възглавници - най-обичайните предмети за сън, инсталирани вертикално на стената и допълнени със светещи LED ленти. От утилитарни предмети в ежедневието, те са превърнати в невъзможни за спане. Едновременно с това, възглавниците придобиват нова - терапевтична функция: чрез синята, бялата и червената LED светлина.
Заедно с арт инсталациите изложбата „Безсъние“ представя и серия рисунки с молив – любима техника на автора Ивайло Христов. Самия той не крие, че често му се налага да се бори с безсънието и рисува в малките часове на нощта. 

Изложбата продължава до 15 ноември 2014 в галерия Буларт, Варна. 

За автора

Ивайло Христов е завършил живопис в Националната художествена академия през 2005 г.

Пътуваща изложба на осем международно признати фотографи гостува във Видин

Пътуваща изложба на осем международно признати фотографи гостува във Видин, съобщиха от община Видин. Фото-изложбата ще бъде разположен...

Носител е на 18 награди за живопис, рисунка и фотография (част от тях студентски) в областта на изкуствата, както и награди за дизайн и реклама. 

Днес работи в различни артистични области -  експерименти в комбиниране на класически арт техники със светлина или видео. Често баналните клиширани ситуации от ежедневието намират нов прочит в творбите на автора. Паралелно с артистичните търсения, работи като дизайнер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com