В нарушение на закона община спира милиардна инвестиция във ВЕИ

3909
В нарушение на закона община спира милиардна инвестиция във ВЕИ
Снимка: Община Ветрино

В нарушение на закона Общинският съвет във Ветрино блокира инвестиция за 1,2 млрд. лева - това твърдят както инвеститорът, така и две съдебни инстанции.

"Добротич Уинд" - дъщерна фирма на международната компания CWP Global, има намерение да изгради модерен вятърен парк с нови турбини на територията на общините Ветрино и Вълчи дол. Тяхната инсталирана мощност ще е 519 MBт. На практика проектът на дружеството за вятърна централа щеше да е най-големият в страната. Той включва общо 79 турбини, като за 21 от тях се изисква промяна на общия устройствен план на община Ветрино. 

Проблемът възникна с решение на местния парламент от юли 2022 г., с което се забрани поставянето на ветрогенераторни съоръжения на територията на община Ветрино.  

"Добротич Уинд" обжалва това решение и го спечели пред две инстанции. Окончателното решение е на Върховния административен съд от юни месец, 2023 година.

ОЩЕ: Съдът обяви за незаконен мораториума върху вятърната енергия в Община Ветрино

И Административният съд във Варна, и ВАС са категорични, че не е в правомощието на Общинския съвет да приема решение, с което да забрани поставянето на ветрогенераторни съоръжения. Причината е, че въпросът се отнася до държавна политика, определена от Министерския съвет, за насърчаване производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници. А тези обществени отношения са уредени в специалния Закон за енергията от възобновяеми източници.

Бог - високо, цар - далеко 

"За съжаление, решението на съда няма как да е повод за радост. То потвърждава факта, че местната власт е принудена да работи пряко и явно против законите на България", заявиха от "Добротич Уинд".

В официално обръщение те съобщават, че не смятат да реализират проекта си в пълен размер във Ветрино и ще пренасочат инвестициите си в социални програми към населени места, в които проектът им среща подкрепа.

"Мотивите на инвеститора са тенденциозно отношение от страна на местната власт и организирана клеветническа кампания, потъпкваща доброто име на компания CWP, мажоритарен собственик на "Добротич Уинд" АД и международен разработчик на проекти от възобновяеми енергийни източници с дългогодишен опит", се сочи в обръщението на компанията. Те поясняват, че не могат да предполагат какви са истинските причини за това поведение и виждат "финансирана" клеветническа кампания срещу себе си.

Допълват, че клеветническата кампания срещу тях е финансирана по неясни начини и ползва различни пропагандни канали на дезинформация, включително създадени за целта вестник бухалка и онлайн групи.

"Авторите ѝ насаждат безпочвени страх и паника сред местното население, използват и въвличат обикновени хора в противозаконната си дейност, като събират личните им данни в различни подписки и протести, умишлено крият и изопачават научно доказани данни с цел манипулация", твърдят още от компанията.

От "Добротич Уинд" са категорични, че въпреки отменената забрана за поставяне на вятърни турбини, няма да подадат искане за промяна на Общия устройствен план на Ветрино, докато в общината "ръководи местният феодализъм и докато част от общинските съветници вземат явно противозаконни решения под натиск от инсценирани протести и очернящи "медийни" кампании, а местното население се използва като заложник на политически амбиции и лични интереси".

Отговорът

Кметът на Ветрино Димитър Димитров също излезе с позиция. В нея той казва, че твърдо подкрепя политиката за добиване на енергия естествени, възобновяеми природни източници и изграждане на възобновяемите енергийни източници на територията на общината.  

"От септември 2019 година до днес имаме издадени 9 разрешения за строеж на проекти за производство на енергия от ВЕИ на територията на Община Ветрино и нито един спрян. Още 3 ПУП (подробни устройствени планове) за устройствени зони, в които се допуска изграждане на обекти с насоченост за производство на енергия от възобновяеми източници, са одобрени и влезли в сила от м. август 2022 г. досега", е посочил Димитров.

Община Ветрино има приет Общ устройствен план с обособени територии, на които да бъдат изграждани съоръжения, произвеждащи енергия от възобновяеми източници.

"За съжаление тези територии все още са свободни и чакат интереса на инвеститори. Към настоящия момент в администрацията на Община Ветрино няма входиран проект за изграждане на "Ветроенергиен парк". Има входирани единствено няколко инвестиционни намерения. Първото от тях е от 28.07.2021 г., второто от 28.07.2021 г. и третото от 16.03.2022 г., с описани към тях парцели, които не съвпадат с отредените по ОУП територии. Ако в бъдеще бъде входиран проект за изграждане на "Ветроенергиен парк" на територията на Общината, съгласно ЗМСМА, решение ще вземе компетентният орган, който в случая е Общински съвет – Ветрино", допълва кметът.

(Пропуснати) ползи

В сайта на "Добротич Уинд" е анонсирано, че проектът за вятърен парк ще има положително въздействие върху местната икономика. По време на строителството на проекта с инвестиция за 1,2 милиарда лева планът е да бъдат предпочетени местни фирми, което директно и индиректно ще стимулира местната икономика.

Приносът в общинските бюджети се изчислява на общо 840 хил. лева за двете общини (Ветрино и Вълчи дол). И още - че плащанията към физическите лица, чиито имоти са разположени в съседство на инсталираните вятърни генератори, ще бъдат в размер на 2,3 млн. лева.

Вятърният парк ще се състои от около 74 ветрогенератора, като за всеки ветрогенератор са необходими 3 дка земя. Тоест, общо 222 декара площ. От общата територия на община Вълчи дол с обща площ от 472 кв. км едва 0,032% ще бъдат застроени с вятърни генератори. За община Ветрино съответно общата площ е 264 кв. км, от които застроени с вятърни генератори ще бъдат едва 0,027%, т.е. под 1% от общата територия на двете общини. 

Справка показва, че през март месец от "Добротич Уинд" са подали за разглеждане от РИОСВ-Варна инвестиционно предложение за разширение на ветроенергиен парк в землището на село Добротич, община Вълчи дол с още 34 вятърни съоръжения с обща номинална мощност до 85 МW. Така там ще бъдат изградени общо 58 ветрогенератора с обща инсталирана мощност до 464 МW.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Възобновиха делото срещу бившия кмет на Варна Иван Портних

Във Варна ще строят нова библиотека с 64,3 млн. лева (СНИМКИ)

Забраняват строителството в курортите край Варна

"Исторически парк" става микродържава с паравоенна структура: Къде са органите на реда?

Гръмнала батерия на ел. тротинетка подпали апартамент във Варна

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com