Обгазяването на Свищов продължава, проблемите с незаконните сметища също

8644
Обгазяването на Свищов продължава, проблемите с незаконните сметища също
Снимка: Община Русе

Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен. Източник на замърсяването е горенето на отпадъци от опожареното сметище, което все още не е напълно загасено. Около 22:00 часа в събота над града се е простряла пелена от гъст дим и хората са усещали силна задушлива миризма. В неделя граждани алармираха, че крайградското сметище пак гори и изразиха притеснения, че въздухът е отровен.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев информира, че са предприети мерки за обливането на активните огнища в сметището, които да спрат огъня. В района са средоточени девет пожарни автомобила и водоноски, които се очаква да се справят с критичната ситуация.

През изминалата седмица на сметището за твърди битови отпадъци (ТБО) в Свищов възникна голям пожар. На 14 август 2019 г., около 16:00 часа следобед, сирените в крайдунавския град оповестиха за бедствието.

Плътен черен дим с остра миризма бе понесен безконтролно от вятъра, като обгази част от кварталите на града и околните села. На хората бе препоръчано да уплътнят прозорците и вратите на домовете си.

Снимка: Гергана Павлова

Кметът Генчев каза за Actualno.com, че в четвъртък е имало стилане на дима към територията на село Царевец. „За по-малко от 16 часа овладяхме територия от близо 50 дка на горящото сметище с мобилизация на сили, средства и техника, които за кратко време да локализират огъня и да не дадат възможност пожарът да се разгърне на цялото сметище, защото тогава щеше да стане много опасно“, посочи още г-н Генчев.

От община Свищов реагираха бързо на пожара с 10 водоноски на земеделски кооперации, тежка техника, доброволци, допълнителен пожарен автомобил от кризисния център в Овча могила. „Всички действахме много адекватно и много бързо заедно под ръководството на противопожарната служба в Свищов и комисар Кръстев от Велико Търново, който ръководеше операцията“, категоричен е кметът на крайдунавския град.

Късно в петък следобед Генчо Генчев беше на място за получаване на информация от последната смяна. „Сметището продължава да тлее и да има дим. По-голяма част от територията му вече е утихнала с изключение на тези огнища, които са в средата и сърцевината на сметището. Продължаваме да правим процепи, за да можем да ги достигнем, да ги облеем хубаво и да спрат. Мястото на пожара отвсякъде е оградено с пръст и камъни, за да няма разрастване на пожара“, поясни той.

При пожара изгоряха значително количество отпадъци, образувайки плътен дим и остри миризми, поради което притесненията на жителите за качеството на въздуха в приземния слой са основателни

На 15.08.2019 г. Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Велико Търново обяви,че „няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов“. Последващи измервания към момента на редакционното приключване на материала няма. Остава въпросът изследвани ли са точно концентрациите на потенциално вредни вещества във въздуха, които могат да бъдат повишени над допустимите норми при изгарянето на отпадъци на сметището, а именно сажди, опасни пепели, фини прахови частици, неметанови летливи органични съединения, бензен, бензо(а)пирен, диоксини/фурани, полициклични ароматни въглеводороди, арсен, олово, тежки метали и др. Особено опасни при горенето на пластмасови отпадъци са токсичните газове. При тях се отделят фосген, циановодород, въглероден оксид и други съединения със силен токсичен ефект. Дори основни показатели за замърсяването на въздуха да са останали до голяма степен непроменени, възможно е други замърсители да покажат превишения на нормите, поради което е наложително да се изследват.

Снимка: Мишо Михайлов

Сметището за ТБО се намира на около 6 км от град Свищов, в местността Ненова шатра. Заема площ от 48 900 кв. м в землище, попадащо в територия с трайно предназначение „Нарушена територия“. Обемът на депонираните отпадъци е 364 880 кб. м, с височина на пластовете от 1 до 22-25 м при ъгъл на наклона 35-40 градуса, базирано на измервания. Около сметището има земеделски земи, лозя и гори. В съседните частни имоти има построени сезонни жилища.

По думите на Станислав Станчев, експерт по управление на отпадъците при РИОСВ - Велико Търново, на сметището има охрана от БКС. Въпреки това, снимките на Мишо Михайлов от Свищов показват, че отпадъци продължават да се изхвърлят там:

Снимка: Мишо Михайлов

Кметът Генчев каза, че към сметището има 25 пътя, по които е достъпно, и проблема с нелегалното изхвърляне на отпадъци е факт. През последните дни всички го видяхме, благодарение на многобройните медийни репортажи и предавания.

Не мога да кажа дали продължава изхвърлянето на отпадъци на сметището. През последните две-три години сме направили две-три  проверки по сигнали, при които не сме видели камиони и пресни отпадъци. Не сме констатирали нарушения, за да съставим актове.“, посочи Станчев.

Снимка: Мишо Михайлов

Официално, със заповед №429 от 19.07.2016 г., Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново е спряла експлоатацията на депото за ТБО, собственост на община Свищов. Според Станислав Станчев, старите сметища, които са незаконни и не отговарят на изискванията, не са закрити и рекултивирани досега, тъй като е имало стари проекти с надвишени количества отпадъци, което е наложило направата на нови проекти, адаптирани към новата нормативна уредба. Общини и кметове не са глобявани досега от РИОСВ – Велико Търново за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци и неупражнен контрол, защото при проверките всичко е било наред. Директорката на РИОСВ – Велико Търново каза за Actualno.com, че за пожара на депото в Свищов ще бъде наложена санкция, след като бъде изчислена, и поиска писмени въпроси, за да може да отговори. 

Снимка: Мишо Михайлов

Генчо Генчев припомни, че през 2017 г. община Свищов е подала проектно предложение за отпускане на целева финансова помощ от Министерството на околната среда и водите за закриване и рекултивация на депото за твърди битови отпадъци. В началото на тази година община Свищов е от малкото общини, които бяха избрани и получи над 3 млн. лева за рекултивация на сметището. Големите проблеми, които имаше с проекта са, че първоначално подаденият проект във времето назад не отговаряше на територията, която е заета. Подадени бяха около 50 дка земя, която е обхваната, а реално декарите бяха двойно повече, което наложи да се направят нови замервания. Закупиха се имоти от Държавен горски фонд и стана прехвърлянето им, тъй като сметището е заело и държавна горска територия. Всичко това трябваше да се узакони, да се извади  реалния обхват на сметището, което се намира там, за да се подаде за рекултивация. Иначе щяхме да изпаднем в ситуация, в която нямаше да стигнат средствата за цялото сметище и щяхме да имане рекултивирани 50 дка, а реално декарите са 120-130 дка, които са заети със смет“, разкри г-н Генчев и допълни, че  понастоящем е избрана фирма-изпълнител на обекта, всеки момент ще бъде избрана и надзорната фирма, и в началото на месец септември ще започне рекултивацията на сметището в град Свищов.

Срокът за изпълнение на дейностите за техническа рекултивация е до 7 календарни месеца, а срокът за изпълнение на биологичната рекултивация е 36 месеца. Количеството налични отпадъци, което ще се предепонира, е 203 500 куб. м. На място ще останат 168 000 куб. м, определени на база направените профили през тялото на депото. Средствата от ПУДООС са предназначени за техническата рекултивация на сметището, съгласно решение на фонда от 6.11.2018 г., според което финансирането на тригодишната биологична рекултивация ще бъде задължение на общините.

Очакванията са с реализацията на проекта да се прекрати отрицателното въздействие на сметището върху компонентите на околната среда.

Проектите за рекултивация на депа с прекратена експлоатация са обект на процедурата по нарушение 2012/2082 за неизпълнение на задълженията от страна на Република България  на член 14 от Директива 1999/31/ЕО на Съвета от 26 април 1999 г. относно депонирането на отпадъци. Властите са задължени да предприемат необходимите мерки за закриване на незаконните сметища в най-кратки срокове и за полагане на последващи грижи.

Незакритите депа са опасни за околната среда, екосистемите и здравето на хората. Изхвърлените органични отпадъци освобождават метан, който в условията на високи температури и вятър може да бъде причина за пожар. При изгарянето на отпадъци се редуцира обемът им, което може да е мотив за умишлен палеж преди рекултивацията. Изгарянето на отпадъци е съпроводено от отделяне на сажди, опасни пепели и димни газове, съдържащи емисии, които нанасят вреди на живите организми и/или щети на околната среда.

Проблемите със състоянието и на други незакрити сметища на територията на РИОСВ – Велико Търново са сходни. Например, сметището на Горна Оряховица в условията на прекратена експлоатация е нараснало от 52, 953 дка на над 72, 250 дка, което оскъпява проекта за рекултивация от 3-3,5 млн. на 5,5 млн. лева. Контролният орган РИОСВ сочи, че изхвърляне на отпадъци на сметището в Горна Оряховица няма и не са установени нарушения. В същото време, с решение по ЗООС РИОСВ признава, че заетата с отпадъци площ се е увеличила с около 20 декара. Горнооряховчани твърдят, че сметището е пълно с балирана пластмаса, която го прави потенциално опасно, и частници изхвърлят там боклуци след ремонтни дейности. Оказа се, че контрол от страна на РИОСВ за изпълнението на заповедите за спиране експлоатацията на старите сметища не се осъществява, освен след получен сигнал. Излиза, че властите не могат да се справят с предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешените за това места, както и с разрастването на незаконните сметища.

Възникват въпросите - ако всичко е наред, както се опитват да го представят, защо първата клетка на регионалното депо край Шереметя не е правилно изчислена и отпадъците са в по-големи количества (Велико Търново), защо отпадъците не отиват в регионалните депа (Елена, Свищов), а горят по стари сметища (Свищов – 2019 г., Горна Оряховица – 2009 г.), които отдавна е трябвало да бъдат рекултивирани и затревени?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com