Без такси за посещение на яслите и детските градини във Видин

2366
Без такси за посещение на яслите и детските градини във Видин
Снимка: Община Елин Пелин

Обществено обсъждане на изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Видин се проведе днес в залата на Общинския съвет. На него присъстваха директори на видинските детски заведения, служители в общинската администрация, журналисти и граждани. Промените, които се предлагат, целят привеждане на общинската наредба в съответствие с нормативната уредба, във връзка с премахването на таксите за посещение в детските ясли и детските градини, обясни Борислава Борисова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“.

„От 1 април тази година издръжката на децата в предучилищното образование в държавните и общинските детски градини и училища вече се осигурява със средства от държавния бюджет и със средства от общинския бюджет. С приетите изменения родителите няма да заплащат такси за посещение на децата им в детските ясли, яслените групи и другите възрастови групи в детските градини“, разясни Борисова. Тя допълни, че с решение на Министерски съвет е определен норматив за издръжка на дете, включващ компенсиране отпадането на таксите по Закона за местните данъци и такси, в размер на 650 лв. на година.

Видин показа как работи системата за нарушители в синята зона

Демонстрираха как работи системата за проверка и санкциониране на нарушители в синята зона на Видин. Тя е изцяло автоматизирана, като с...

Заместник-кметът посочи, че на територията на Общината в момента функционират 8 детски градини, като общият брой деца за учебната 2021/2022 година е 1352, по данни на Националната електронна информационна система на предучилищното и училищното образование. Малчуганите, които се отглеждат и възпитават в детска ясла „Слънчев кът”, са 52.

Борисова отбеляза, че с направените промени се очаква да бъде облекчена финансовата тежест за родителите и да се осигури равен достъп до качествено образование за всички деца, както и възможност за обхващането им в образователната система от най-ранна детска възраст. Измененията също така ще способстват за ранното включване в предучилищно образование и възпитание, което от своя страна ще допринесе за по-доброто интегриране в училище и за предотвратяване отпадането на по-късен етап от образователната система. Освен това родителите ще бъдат мотивирани децата им да посещават редовно детските заведения, което ще доведе до подобряване на нивото на образователната подготовка при постъпване в училище.

В съответствие с изискванията на Закона за нормативните актове, проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги е публикуван за обществено обсъждане на 23.03.2022 г. на интернет страница на Община Видин, в категория „Общински съвет“, раздел „Проекти на нормативни актове“, като не са постъпили предложения, мнения и становища на граждани. „Предложението за изменение на Наредбата ще бъде внесено за гласуване на следващото заседание на Общинския съвет и се надявам, че ще бъде единодушно подкрепено“, каза Борислава Борисова в заключение, след което, поради липса на въпроси от страна на присъстващите, закри общественото обсъждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com