Празници във видинските села Гомотарци и Дружба

10191
Празници във видинските села Гомотарци и Дружба
Снимка: Община Видин

На традиционните събори и в двете населени места гост бе Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции на Община Видин. Начало на тържеството за празника бе поставено първо в село Гомотарци. Местните хора свързват събора с отбелязването на Петровден по стар стил.

Десислава Тодорова приветства от името на цялото общинско ръководство и от свое име жителите и гостите, събрали се на площада. Тя поднесе поздравителен адрес от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков.

„На всички Вас, които с общи усилия превръщате Гомотарци във все по-благоустроено и приятно място за живеене, пожелавам и занапред да сте задружни, да пазите традициите и обичаите! Продължавайте да съхранявате заветите на предците и да възпитавате своите деца и внуци да обичат родния край и винаги да го носят в сърцата си!” – пише в адреса. В него д-р Ценков пожелава още здраве, спокойствие и мир да царят във всеки дом. Тодорова връчи адреса на кмета на Гомотарци Ирена Иванова.

Тържеството продължи с празничен концерт, в който взеха участие самодейни състави от местното читалище, танцовите формации „Жарава” и „Веселие” от гр. Видин, Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав”, както и гостуващи фолклорни групи от Община Калафат, Румъния.

По-късно Десислава Тодорова посети и село Дружба, където също се бяха събрали много жители и гости, дошли за традиционния събор. И тук хората почитат деня на светите равноапостоли Петър и Павел. Празникът започна с тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Заместник-кметът на Община Видин поднесе приветствие и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков на кметския наместник Иванка Цветанова. В адреса се изразява благодарност към всички жители за енергията и любовта, с която се грижат за своето родно място, с пожеланието да бъдат все така добри стопани на село Дружба, да имат здраве, щастие и успехи във всички полезни начинания.

За празничния ден бе организирана богата фолклорна програма, в която участие взеха АНПТ „Дунав”, певческа група „Китчица” към местното читалище „Постоянство – 1927 г.”, танцовите състави „Живо въгленче” и „Стар мерак” към НЧ „Св. Паисий Хилендарски – 1926 г.”, с. Иново, гостуващи изпълнители и състави от селата Старопатица и Тополовец и др. Участници и гости бяха зарадвани с грамоти и подаръци.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com