Видин чества духовния си празник

1519
Видин чества духовния си празник
Снимка: Община Видин

С тържествена света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец“ започна празничният 26 октомври. Тя бе оглавена от Видинския митрополит Даниил, а на службата присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Борислава Борисова, Цветомира Илиева, Десислава Тодорова, Светослав Скорчев и секретарят на Общината Емилиян Енчев.

По традиция от храма потегли литийно шествие към площад „Бдинци“, където се състоя празничната церемония по повод Димитровден. Тя започна с ритуал по издигане на знамената на Република България и на Община Видин.

Сред официалните гости на церемонията бяха Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил, областният управител на Видин Огнян Асенов, районният мюфтия Неджати Али, кметът на побратимената Община Калафат Дорел Митулецу, кметовете на румънските общини Чуперчени Ной и Гидич, представители на държавни и културни институции.

Слово по случай духовния празник на града произнесе кметът д-р Цветан Ценков. Той отбеляза, че в ден като този неминуемо правим равносметка, замисляме се за собствения си принос в съкровищницата на нашия град. Д-р Ценков подчерта, че въпреки трудните дни, които преживяваме през последните години, общинското ръководство, с помощта на всички жители, успява да се справи с предизвикателствата. „Продължаваме да градим започнатото, да полагаме усилия за подобряване благосъстоянието на гражданите, да чертаем перспективи. Видно е за всички как градът ни и населените места в общината се преобразяват. Асфалтират се улици, правят се нови тротоари, благоустрояват се жилищни квартали, уличното осветление в цялата община е подменено с енергоспестяващо, монтирано е видеонаблюдение, даже и в най-малките населени места, с цел по-доброто гарантиране на сигурността на хората, пригодени са помещения за здравно обслужване в селищата. Изпълняваме успешно едни от най-мащабните проекти с европейско финансиране – за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяната на устройствата на твърдо гориво с екологично чисти, което ще засегне над 3000 домакинства; изграждаме към 40 социални жилища, като така не само ще подобрим условията за живот на хората в нужда, но ще предложим и алтернатива за трудова заетост; вече за поредна година Общината раздава топъл обяд на нуждаещи се над 500 души“ – заяви кметът. Той припомни още, че продължава работата по проекта за възстановяване на видинската Синагога, ремонтира се закритата лекоатлетическа писта, открит е наскоро модерен миникомплекс по футбол на Колодрума, Видин става център на все повече фестивали и културни прояви и много други. Кметът пожела на всички присъстващи, както и на празнуващите имения си ден здраве, благополучие и достоен живот.

Със слово към гражданите и гостите на Видин се обърна и НВП Даниил, който изрази надежда, че свети Димитър ще помогне на всички нас във всекидневните ни трудности и скърби: „Така, обнадеждени и подкрепени от Божията сила и ние да продължим своя път, да се грижим неуморно за просперитета и благото на нашите домове и семейства, на нашия град и нашата държава, за да го има и Видин, за да я има и България во веки“.

Празникът продължи с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

В 12:00 часа започна тържествената сесия на Общински съвет – Видин. Председателят на местния парламент Генади Велков поздрави официалните гости, почетните граждани, общинските съветници и гражданите. Той припомни, че преди почти 30 години Общинският съвет, след писмо от Видинската света митрополия, решава днешният ден да бъде духовен празник на Видин. Не само защото в центъра на града се намира един от най-големите храмове в страната, който носи името на Солунския чудотворец, не само защото повече от двеста хиляди българи носят името Димитър и неговите производни, и а защото светецът има живот, достоен за подражание. „Позволете ми на днешния ден да се обърна към общинските съветници с благодарност. Ние твърде често спорехме в тази зала. Но на нас това ни е работата, защото когато ние тук спорим, това означава, че хората отвън ще бъдат спокойни. Защото тук е мястото за дебати. Благодаря ви за всичко, което направихме за Община Видин. Искам да благодаря затова, че бяхме единни, когато ставаше въпрос за привличане на средства, когато ставаше въпрос за европейски проекти гласувахме всички заедно“ – каза Велков.

Кметът д-р Цветан Ценков приветства присъстващите, като също благодари на общинското ръководство и на служителите от администрацията, на председателя на Общинския съвет и на общинските съветници за положените съвместни усилия и реализирани намерения. „През последните три години ние заедно се опитвахме да намерим път не само към сърцата на видинчани, но и към съграждането на един модерен, проспериращ град. Европейският съюз обръща специално внимание на Видин и на Северозапада и затова в новия програмен период ние ще бъдем най-големият реципиент на европейски средства. Надявам се, че благодарение на Националния план за възстановяване и устойчивост Видин ще бъде една от бъдещите големи индустриални зони“ – заяви д-р Ценков.

По повод Деня на Видин бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България г-н Румен Радев, от народните представители Росица Кирова и Любен Иванов, от почетните граждани на Видин и общината академик Христо Белоев – ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и проф. д-р Велизара Пенчева – председател на Общото събрание на Русенския университет, от Националното сдружение на общините в Република България и др.

Със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ бе удостоен посмъртно митрополит Филарет Видински (1921-1987 г.) – духовен и обществен водач, отдал целия си живот в името на Българската православна църква, държавността и общочовешките ценности. Отличието прие НВП Даниил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com