Борисов и компания - като носа на Пинокио

6434
Борисов и компания - като носа на Пинокио
Снимка: БГНЕС

Политиците лъжат – това е аксиома. Важи навсякъде по този свят – от Ванкувър до Владивосток, както беше казал един червен премиер, при който преживяхме зима, равностойна на пик на коронавируса като за Еверест.

Когато обаче политиците лъжат така, че дори малките деца да им сочат уголемяващите се носове и да викат: „Виж, мамо, виж – ето го Пинокио“, тогава става наистина забавно. А след резолюцията на Европейския парламент каква безправова държава е построил вечно смиреният Борисов почвата за бърз растеж и цъфтеж на носове стана особено плодотворна.

Да започнем с баш Пинокио – лидерът на държавата. На 9 октомври той се срещна с македонския външен министър Буяр Османи и правителствената пресслужба пусна официално съобщение за какво са си говорили. В него можете да прочетете следния параграф: „В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и "македонско малцинство" в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. "Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса", добави министър-председателят.

Да де, но в резолюцията няма никакво македонско малцинство и ОМО Илинден. Имаше такива идеи, не бяха приети. Който не вярва, да прочете РЕЗОЛЮЦИЯТА! През това време премиерът може да коментира дали се надява, че повечето избиратели не могат да четат.

Преди Борисов същата мантра – за ОМО Илинден, изтърси земеделският министър Десислава Танева. Освен това, на нея текстът на резолюцията ѝ бил разнопосочен. Я да я ориентираме малко какво казва Европейският парламент – с няколко откъсчета:

- изразява загриженост относно практиката на управляващото мнозинство набързо да приема законодателство, често пъти без необходимите разисквания или консултация със заинтересованите страни (параграф 5);

- изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, както и от задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите, появили се през лятото на 2020 г., както и във връзка със скандала "Апартаментгейт", скандала с къщите за гости, аферата с танкера, случая с крайбрежния имот в "Росенец" и скандала, свързан с предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Българската банка за развитие (параграф 7);

- призовава българските органи да разследват разкритията, съдържащи се в досиетата на Мрежата на САЩ за борба с финансовите престъпления (FinCEN), съгласно които три български банки са участвали в обработването на плащания, за които е установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма (параграф 26);

- изразява недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация; изразява твърдо убеждение, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава, и подкрепя правото на хората да протестират мирно; осъжда всяка форма на насилие срещу мирни демонстрации; подчертава, че свободата на изразяване на мнение и свободата на информацията трябва да се зачитат по всяко време; подчертава, че е неприемливо използването на насилие и непропорционална сила; изразява особена тревога във връзка с твърденията за използване на сила срещу жени и деца, включително деца с увреждания; изразява загриженост във връзка с незаконните и прекомерни одити на частни предприятия, които публично са изразили своята подкрепа за протестите; осъжда насилствената и непропорционална намеса на полицията по време на протестите през юли, август и септември 2020 г.; призовава българските органи да гарантират пълно, прозрачно, безпристрастно и ефективно разследване на действията на полицията (параграф 11);

- изразява загриженост относно съобщенията за продължаващата практика на оказване на влияние върху медиите чрез преференциално отпускане на средства на Съюза за приятелски настроени към правителството медии (параграф 8).

Това достатъчно ли е за подкастряне на носовете или трябва още да се реже, за да е по-хубава прическата?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com