БСП отрови почвата за модерна левица в България

10252
БСП отрови почвата за модерна левица в България

Парадоксално, но в условията на икономическа и социална криза у нас десницата продължава да се множи

Сигурно заради необичайно топлата зима политинженерите у нас не се оттеглиха и изграждането на нови партии за изборите идната година върви с пълна пара. Мине, не мине и току се пръкне някой нов кандидат за парламент и правителство. Или някоя от старите пушки вземе, че зареже лидера си и тръгне да сбира собствена глутница. Недвусмислените намеци на отлъчения от СДС Мартин Димитров, че ще прави дясна формация, както и новоучредената партия на отцепилия се от ДПС Касим Дал са само най-пресните примери.

Като цяло темата предизвиква само прозявки сред публиката и вече баналните коментари за партийното пъпкуване в медиите. Налице обаче е един любопитен факт - на практика всеки, направил заявка за участие на политическата сцена, вписва във визитката си, че е десен. Странно, защо ли пък

никой не иска да се обяви за ляв?

Все пак живеем в условията на криза, нали? Белезите й се забелязват навсякъде. Всеки от нас ежедневно вижда хора, преравящи кварталните кофи за боклук, и нарастващия брой магазини с надпис "Ликвидация". На мнозина се налага да помагат на закъсал за пари роднина или приятел. И едва ли има някой, който да не е чул огласяваните по медиите статистики за ръста на безработицата и спада на производството и заплатите. В подобно положение човек логично би очаквал масирано нарастване на левите настроения сред избирателите, както и появата на партии, които да се възползват от това. В съседна Гърция крайнолявата "Сириза" стана втора политическа сила на последните парламентарни избори, а наскоро социолози й дадоха по-висок рейтинг от управляващите консерватори.

У нас обаче нещата вървят наобратно. В момента от 6-те парламентарно представени партии и коалиции четири формално декларират принадлежност към десницата - ГЕРБ, "Синята коалиция", РЗС и крайната "Атака". В дясната половина на политическия спектър търсят мястото си на практика всички новоучредени партии през тази година, както и тези в проект. През юли бившият еврокомисар Меглена Кунева създаде дясноцентристкото "Движение България на гражданите". Същата политическа ориентация обяви и Касим Дал. Дезертьори от "Атака" учредиха цял куп по-умерени или по-радикални националистически партии - Националдемократическа партия на Димитър Стоянов, ГОРД на Слави Бинев, проектната Евроскептична коалиция на Кирил Гумнеров. В средата на ноември отцепили се от РЗС депутати създадоха консервативната ДАНО. Извън парламента като планктон в океан живурка безкрайно множество от повече или по-малко известни десни партии като НДСВ, ССД на Стефан Софиянски, "Новото време", Движение "Гергьовден", всяка със своите апетити за предстоящите парламентарни избори.

Вляво обаче ситуацията е различна

Там като мастодонт от праисторическата епоха се издига само и единствено БСП. Десетките малки социалистически, социалдемократически и комунистически партийки изобщо не влизат в сметката. Като ръководство, идеология и дейност (ако въобще имат такава) те са напълно неизвестни на широката общественост. На практика, както преди 10 ноември БКП държеше монопола върху политическата власт в България, така и днес БСП господарува неограничено над лявото политическо пространство. Предизвикателство й отправи единствено произлязлата от собствената й номенклатура Българска евролевица, която проби в парламента през 1997 г. БЕЛ обаче оцеля само един мандат и се разцепи, а някои от основните й фигури тихомълком се върнаха в партията майка. Което ясно показа, че нищо добро не може да излезе от лява политическа инициатива, чиито корени са в БСП.

Доминацията на столетницата вляво не е резултат само на упоритата работа на "Позитано" 20 да елиминира всеки реален и потенциален конкурент. В България няма модерен ляв проект, защото засега политтехнолозите не виждат полза от него. Политиците залагат на гласове, които могат да спечелят. Електоратът на БСП по аксиома се смята за също толкова железен в лоялността си към партията, колкото и този на ДПС към Ахмед Доган. А и защо да атакуваш една крепост фронтално, когато можеш да я превземеш отвътре? Ако някому трябват леви гласове, няма нужда да прави партия, а просто да си присвои няколко идеи с ляв привкус и да ги обяви за антикризисни мерки, например. И без това партиите показаха, че могат да проявяват пределно голяма идеологическа гъвкавост, когато е необходимо да се примамват избиратели.

Появата на ляв проект "отдолу" също засега е слабо вероятна заради почти пълното компрометиране на левичарството в масовото съзнание. И за това вината не е само в 45-те години комунизъм. А в упоритото свързване на всичко ляво със столетницата по време на прехода. Донякъде неволно, донякъде не, политици, анализатори и медии превърнаха самата дума "левица" в синоним на БСП. Затова да се асоциираш с левицата излиза същото като да симпатизираш на номенклатурчиците и партийните бюрократи на "Позитано" 20 с техните кръгове от бизнесмени, червени олигарси и безпринципни политически коалиции. Затова повечето млади хора с леви убеждения предпочитат глобални протестни движения като "Окупирай", "99-те процента" и "Анонимните". Те са модерни, неконвенционални и интересни, но нетрайни и нестабилни. И като форма на политическо действие никога не могат да достигнат ефективността на една политическа партия. С упоритата си окупация на лявото политическо пространство и реторика компрометираната БСП обаче отрови за много дълго време напред почвата за модерна левица в България.

 

Людмил Илиев

Червените: Бюджет 2013 не решава проблемите на хората

Бюджетът за 2013 година не решава нито един от проблемите на мнозинството хора. Липсват ясни политики и приоритети, съответно липсват ф...

Сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com