България на две морета

26044
България на две морета

България има уникалния шанс да стане първата страна в света, в която ще бъде забранено земеделието, за да се запази биоразнообразието. Докато в продължение на десетилетия по Южното Черноморие, строеж след строеж, се изпраха стотици милиони левове в незаконни строежи, без това да е доведе до каквито и да е присъди, то жителите по Северното Черноморие, освен че вече нямат право да строят каквото и да е, не могат дори да отглеждат плодове и зеленчуци в дворовете си. Приморска Добруджа винаги е била "сирачето" на всяко едно правителство досега. Запустяването и батакът около един от най-емблематичните плажовете у нас „Болата“ през тази година е едно от доказателствата за това. 

История на парадокса

Преди година Европейската комисия поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти (около 600) в зоната на нос Калиакра. Става въпрос за 2900 ветрогенератора и проекти за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на спетен хабитат и др. В резултат на проведената съдебна защита обхватът на проектите беше намален. С решение на Съда на Европейския съюз от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тези девет проекта, три не бяха реализирани и загубиха валидност на актовете за одобряването им. Съдебното решение тогава се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище.

За целта в Министерството на околната среда и водите наскоро внесоха пред Европейската комисия интегриран план за запазване на биоразнообразието в региона на нос Калиакра. Очакванията бяха с него да се забранят всякакви строителни дейности в района на защитената зона. Европейската комисия потвърди тази забрана и от решението й стана ясно още, че няма да бъдат премахнати изградените до момента вятърни генератори, голф игрища, къщи, хотели и инфраструктура, нови разрешения за всякакво строителство на територията обаче няма да бъдат издавани.

Не сей, земеделецо

Това, което никой не подозираше и всъщност остана извън фокуса на решението на европейската институция бе това, че освен абсолютната забрана за строителство в региона се налага и такава за „отглеждане, изораване, залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листностъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури“. Или с други думи – жителите и собствениците на земя в 3 български общини вече не могат да правят абсолютно нищо с нея. Нито да сеят, нито да строят.

Всеки, който е минавал по Северното Черноморие е виждал възрастните хора, насядали пред дворовете си в горещини, които застрашават здравето им, само с единствената цел да продадат част от продукцията си и така да могат да преживеят и следващия ден. Те не са там, за да вдигнат поредния етаж от хотела си, да обогатят комплекса си с още едно игрище за голф.

За голяма част от жителите на този регион в България земеделието е единствената прехрана и източник на доход освен мизерните пенсии, които най-често дори не покриват и разходите за лекарства и отопление през студените месеци.

„Да заградим там едни земи“

Според кмета на Каварна Нина Ставрева и главния архитект на общината Камен Жейнов, на чиито мнения са и огромна част от жителите на региона, служители на Министерството на околната среда и водите са определили и декларирали пред Европейската комисия кои зони са защитени и кои не по незаконен начин.

Ставрева е категорична, че решението за преустановяване на строителството и всякакъв вид експлоатация на земите, влизащи в защитената зона, безспорно ще се отрази пагубно на общината и поставя под въпрос икономическото й развитие.

От своя страна Жейнов изтъква, че в МОСВ дори не са преценили какво заграждат като защитена зона и по този начин начин са лишили от препитание хиляди жители на общините Балчик, Каварна и Шабла.

Според кмета на Шабла Мариян Жечев, предвиденото обезщетение за собствениците на земеделска земя в региона е изключително ниско – 130 евро на хектар, при годишна рента от близо 90 лв на декар, която расте всяка година.

Защитената зона „Калиакра“ е с площ от над 483 000 декара. Освен ограничението за обработка на земя, в морската част на зоната се забранява и някои видове риболов на 15 км навътре в морето.

Протест

В утрешния ден местните хора, очаквано, се стягат за протест, който е насрочен за 8:30 ч. пред сградата на община Каварна. Виктор Лучиянов, който е един от организаторите, посочва, че действащото летище на Балчик също попада в защитените зони и е обявено за хабитат на птиците, което според него е „пълен абсурд“.

Той също споделя мнението на главния архитект и кмета на Каварна, че „в МОСВ са заградили едни територии, без дори да видят къде се намират те“.

Дали смъртната присъда на Приморска Добруджа е окончателно подписана ще разберем в близките дни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com