Дали всъщност можем без медийното вещерство?

2575
Дали всъщност можем без медийното вещерство?
Снимка: Getty Images / Guliver

Група млади журналисти от инициативата „УСПЕЛИТЕ БГ“ отправят предизвикателство към трите национални медии под надслов „рЕмисия новини“. Техният апел е най-големите електронни медии да направят поне една централна емисия само с положителни новини. Целта е да се обърне внимание на доброто, което ни заобикаля, но заради напрегнатото ежедневие не попада в новинарските емисии.

Международната ситуация през последните месеци е до такава степен изострена и чувствителна към динамичните процеси, че информиращият се човек буквално се задъхва, минавайки през кризите в Близкия изток, поставените на изпитание европейски ценности и сблъсъка на цивилизациите, който роди безсмъртни чудовища.

Млади хора с апел към медиите за повече положителни новини

Група млади журналисти от инициативата „УСПЕЛИТЕ БГ“ отправят предизивкателство към трите национални медии под надслов &bdq...

Поглеждайки към нашата си действителност, ние все още оставаме общество, раздвоено между хладилника, софрата, тежката корупция, безволието, егоизма и лъжливите фантазии за по-доброто утре.

Искаме, а все не получаваме, даваме и се отегчаваме, помагаме и чакаме отплата, а някъде между собственото си безвремие пускаме някоя-друга неволна усмивка за чута добрина.

И всичко това всеки ден ни се напомня, предъвква и изплюва през медийните канали, които уж пречупват действителността.

Уважаеми читатели, новините, които всички ние четем, слушаме и гледаме по телевизията, са отражение на собственото ни потребление. Шокът, настървението, опулените очи, цъкането с език и гневните коментари, които предизвиква негативната информация, е дневната ни доза ужас, без която почти не можем да живеем.

АЕЖ иска разследване на медийните договори за председателството ни на ЕС

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) обяви, че настоява за разследване на потенциалните конфликти на интереси...

Медийното вещерство е навсякъде: от вестници-парцали, които се разпродават като топъл хляб, заедно с лотарийни билети, през интернет и телевизионни страхотии, излъчени без цензура, заради трафика, гледаемостта и наркотичното ни желание за кръв, кости, разкъсани тела и лепкава пот по екрана.

Медийното вещерство се напасва според потреблението си: то е толкова по-изобретателно в цинизма си, колкото е по-активна обратната връзка, която го иска.

Медийното вещерство е част от деня ни и ние не можем без него, защото подсъзнанието ни е възпитано да го търси, изисква, настройва и консумира.

Ето защо инициативата за добри новини би била прекрасна стъпка към ограничаване на влиянието на медийното вещерство у нас. Но това не е крачка, която ще направят медиите, а техните потребители.

Така завършва всичко

Властите в Турция обявиха, че затварят 130 медии - новинарски агенции, вестници, списания и издателски къщи. На медиите са изпратени оф...

Ако дори за ден си забраним негативизма, словесните блудства и почетното отношение към ужаса, с който иначе се храним, и медиите ще реагират в същата посока. Не вярвате?! Гарантирам Ви, уважаеми читатели!

Автор: Румен Скрински 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com