ГЕРБ отново на власт: възможно ли е?

16625
ГЕРБ отново на власт: възможно ли е?
Снимка: БГНЕС

След изборите на 14 ноември миналата година и сформирането на кабинета "Петков" изглеждаше, че ГЕРБ ще остане задълго извън коридорите на изпълнителната власт. Днес нещата са по-различни. Според проучване на "Тренд" при предсрочни избори партията на Борисов би била първа политическа сила, подкрепена от 23,6% от гласуващите - с 3,5% повече от доскорошния лидер "Продължаваме промяната".

За ПП тенденцията е негативна. Вместо да доминират и постепенно да задушат по-малките партньори в управлението, както правеше ГЕРБ, подкрепата за проекта на Петков и Василев започва да се топи. Само за месец поддръжниците на ГЕРБ са се увеличили с 1,7%, а тези на ПП са намалели с 2,8 на сто. Положителните оценки към Кирил Петков са свили от 35% на 23%, а отрицателните се повишават от 21% на 48% по данни на "Алфа Рисърч".

Може ли властта отново да попадне в ръцете на ГЕРБ?

Заради пушилката от скандали в коалицията нишката на живота на правителството изглежда все по-тънка. Могат ли в такъв случай ГЕРБ да се завърнат и ако да - в каква конфигурация?

На първо място е важно да се отбележи, че дори ГЕРБ да се завърнат на бял кон (или бяла "джипка"), е почти сигурно, че начело няма да е Борисов. И то независимо дали те ще посегнат към властта при опит за сформиране на ново правителство в сегашното 47-о НС или спечелят евентуални предсрочни избори. Вариант сегашният парламент да се яви на поправителен не трябва да се изключва, защото засега преобладават тези избиратели, които не желаят нова разходка до урните - 47% срещу 37%, които искат нови избори.

За да се завърнат обаче, ГЕРБ трябва евентуално да се договорят поне с някой от сегашните партньори във властта. За избирателите на ПП, БСП, ДБ и ИТН Борисов е олицетворение на корупционната природа на ГЕРБ. Ако тръгнат да се "разбират" с Борисов, тези партии биха извършили политическо самоубийство, а и самият той едва ли би искал да работи с Петков, особено след ареста му. Без Борисов зад кормилото на джипката обаче, ГЕРБ биха станали няколко идеи по-приемливи. Може да се твърди, че ПП, ДБ и ГЕРБ, но с друг лидер като Даниел Митов или Томислав Дончев например, могат по-лесно да се споразумеят по завършването на съдебната реформа, включително смяната на Гешев, членството на Република Северна Македония в ЕС, по-стриктното съблюдаване на ангажиментите към НАТО и ЕС, в това число спрямо войната в Украйна.

Рисковете обаче са много. От една страна, не трябва да се забравя дългогодишната симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Те могат да вървят в пакет, нищо че партията на Доган формално няма да е във властта. По-значимият проблем е друг: на Борисов изглежда още му се шофира, а и ролята на почетен председател мъдрец не му подхожда.

Може ли Нинова да си стисне ръцете с ГЕРБ?

Враговете на Нинова на "Позитано" 20 вероятно нямат търпение кабинетът Петков да се разпадне, за да вземат главата ѝ. Дали в името на политическото си оцеляване тя не би потърсила "компромис" с ГЕРБ, дори с Борисов начело? И без това в "Столетницата" отдавна има пета колона, която търси партньорство с ГЕРБ. Защо да не сключи сделка с тях? Лупингите, които Нинова направи, за да се задържи на лидерския пост в БСП, показват, че този сценарий не е невъзможен.

В настоящия парламент ГЕРБ и БСП биха имали едва 85 депутати, но пък могат да си спретнат кабинет на малцинството за чудо и приказ, като разчитат на недотам скритата ръка на ДПС. Не е изключено по някои теми да успеят да присламчат към себе си ИТН и дори "Възраждане". Но нали ИТН са твърдо против Борисов и ДПС? А ако се окаже, че досегашните им коалиционни партньори дотам вбесят Слави и Тошко, че са готови да прекрачат публично тази разделителна линия, за да им го върнат?

Засега нов кабинет на ГЕРБ изглежда слабо вероятен

По-вероятно е сегашните играчи все пак да предпочетат да играят на чисто: т.е. нови избори.

При всички положения една евентуална дружба между ГЕРБ, БСП и ДПС може да сплоти скараните ПП, ДБ, от една страна, и ИТН - от друга. И всичко това, докато Костадинов и "Възраждане" растат все по-заплашително. Да не забравяме и проект на Стефан Янев, който може да обърка сметките на всички.

За ГЕРБ е най-подходящо да изчакат още, оставяйки сегашната коалиция да се пържи в собствен сос. Ако предсрочните избори са прекалено рано, плодът на недоволството от кабинета "Петков" може да се окаже суров. С малка преднина пред втория, т.е. под 10%, под прозорците на ГЕРБ в Министерски съвет отново ще се изправят десетки хиляди протестиращи - дори Борисов вече да не е там.

 

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com