И когато има пари, пак нищо не става. Справка - Хитрино

5005
И когато има пари, пак нищо не става. Справка - Хитрино
Снимка: Камен Зартов

Ново журналистическо разследване за възстановяването на Хитрино хвърля светлина върху поредните порочни практики на местно ниво, които ощетяват обикновените хора.

Казусът с Хитрино е показателен, че парите у нас далеч не са гаранция за решаването на един проблем.

В Хитрино все още няма готови къщи, но работата напредва

На 85% са готови 10 нови къщи в Хитрино, които се строят от Камарата на строителите. При 11-тата има закъснение като забавянето е във в...

Обикновено сме свикнали общините да са бедни, недофинансирани, да не могат да заделят ресурс, за да помогнат на жителите си в кризисни ситуации. Случаят "Хитрино" обаче изобщо не е такъв. След ужасяващия инцидент, унищожил по-голямата част от къщите в селото, цялата страна, потресена от трагедията, се обедини и парите за възстановяване на населеното място бяха осигурени.

Според обещанията на властта, новите къщи трябваше да станат за чудо и приказ и да са готови още миналата пролет. Вече е зима, но къщи готови няма. И както е тръгнало, още дълго време няма да има.

Информациите за това как се разпределят парите в Хитрино остават изключително неприятен вкус в устата. Има съмнения не просто за отклонени финансови потоци, но и за откровена гавра с хората, изгубили всичко, което имат.

Местната власт е разделила пострадалите къщи по категории според щетите и нужните средства. В това разпределение има откровено странни решения, като разрушени до неизползваемост къщи не попадат в първата група на финансиране. От Обществения съвет нямат никакъв адекватен отговор - използват безумното обяснение: "Щом така сме решили, сигурно е имало защо".

Започнаха делата за обезщетение на пострадалите от Хитрино

Започва първото гражданско дело по Хитрино. Няма колективен иск на пострадалите, съобщиха от Софийския градски съд. Всеки един от засе...

Други съмнителни казуси са поставянето на нови дограми на къщи, които след това се събарят, странен избор на строителни фирми и още по-странно отпускане на пари за заснемането на някакъв филм...

Хитрино е поредният пример, че в България има случаи, когато пари има. И въпреки това проблемите си остават нерешени, защото същите тези пари потъват някъде. Така е и със здравеопазването, и с образованието, и с много други сектори.

Изобщо, все по-ясно става, че най-голямата ни драма не е липсата на пари. България все по-често показва, че далеч не е толкова бедна, за колкото ни я представят - просто кражбите са такъв масов спорт на централно и местно ниво, че ефектът е такъв, сякаш сме най-бедните на света.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com