X
 
 
 

И в демокрацията има нужда от тояга

1638 2
photo of И в демокрацията има нужда от тояга
Почти два месеца минаха след парламентарните избори в Румъния и изведнъж се оказа, че страната се върна кажи-речи 10 години назад. Причината е проста – дойдоха на власт румънските комунисти (социалисти) и почнаха да вземат мерки независимата съдебна власт да не е толкова независима.

Какво точно се случи – социалдемократите приеха промени в Наказателния кодекс на Румъния, с които се декриминализират или намаляват присъдите на престъпления като корупция, злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 000 леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби. Всичко това стана без парламентът на Румъния да има думата по въпроса.

Kleta majka BALGARIQ и чуждите пари

Голяма е вероятността някой да е взимал някога пари отнякъде. Защото грантове има много. Да, и проектните пари си имат недостатъци. Но...

Защо се случи? Много просто – лидерът на социалистите Ливиу Драгня е заплашен от ефективна присъда, тъй като е разследван дали не е назначил две свои познати фиктивно на работа в държавната администрация. Щетата за румънския бюджет от това действие се оценява на около 31 000 евро!

Тези номера са особено добре познати и у нас – среднощни заседания, промени в закони през Преходни и заключителни разпоредби, така че да не са много видими. Истинско чудо е, че в Румъния се тръгна по друг път и доста политици се отзоваха зад решетките. Да, може би е имало и такива, които са жертва на лов на вещици, макар че това са само политически приказки и то предимно от хора като Драгня. Няма обаче гаранция, че която и да е съдебна система не прави грешки, но със сигурност има гаранция, че някои съдебни системи правят умишлени грешки. Системи, при които политиците си действат над закона и които са така добре познати в нашия регион.

В този ред на мисли показателна е бързата реакция на ЕС. Ще спираме еврофондове, предупреди зам.-председателят Франс Тимерманс. Крайно време е такива мерки да бъдат вземани, но дори те не са достатъчни. Европейският съюз трябва да разбере, че на Балканите нравите не са като на Запад. По-трудничко ни е да сме граждани заради исторически комунистически натрупвания. Затова е и нужна помощ на гражданите да се присетят, че са граждани – например с удряне по джоба (еврофондове), с лишаване от глас в Европейския съвет. Последното Европейският парламент вече го предложи на ЕК – ако няма върховенство на закона в страна-членка на ЕС, да се почва с голямата тояга. Случи се в края на октомври миналата година и дано Брюксел действа по-бързичко със законовото предложение.

След дъното е България

През 2016 г. България продължава да заема последното място в дъното на общоевропейската класация на Индекса за възприятие на корупцията...

Свободата е хубаво нещо. Демокрацията също е хубаво нещо. Но не и свободията. Не и когато някой си мисли и действа извън фундаментални принципи – морал и етика. А моралът и етиката, макар и трудни за описание, са величини, които всеки разбира.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • wanted 2 wanted преди 7 месеца Профил на трол?
    Дали няма да се прехвърлят и отсам Дунава, че както сме я окъсали и ние? Щото ако остане на нас...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    ВАРИ ГО , ПЕЧИ ГО - КОМУНИСТЪТ СИ Е КОМУНИСТ ! ДЪРВО ТРЯБВА !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Защо се разделят зодиите

Лесно е, когато хората се харесат и съберат, но понякога настъпва момент за раздяла. Ето каква може да бъде причината при различните зо...

Джен Синсеро: Вярвам в чудеса, защото се случват!

Джен Синсеро е известен мотивационен лектор и автор на бестс...