X
 
 
 

И в демокрацията има нужда от тояга

1648 2
photo of И в демокрацията има нужда от тояга
Почти два месеца минаха след парламентарните избори в Румъния и изведнъж се оказа, че страната се върна кажи-речи 10 години назад. Причината е проста – дойдоха на власт румънските комунисти (социалисти) и почнаха да вземат мерки независимата съдебна власт да не е толкова независима.

Какво точно се случи – социалдемократите приеха промени в Наказателния кодекс на Румъния, с които се декриминализират или намаляват присъдите на престъпления като корупция, злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 000 леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби. Всичко това стана без парламентът на Румъния да има думата по въпроса.

Kleta majka BALGARIQ и чуждите пари

Голяма е вероятността някой да е взимал някога пари отнякъде. Защото грантове има много. Да, и проектните пари си имат недостатъци. Но...

Защо се случи? Много просто – лидерът на социалистите Ливиу Драгня е заплашен от ефективна присъда, тъй като е разследван дали не е назначил две свои познати фиктивно на работа в държавната администрация. Щетата за румънския бюджет от това действие се оценява на около 31 000 евро!

Тези номера са особено добре познати и у нас – среднощни заседания, промени в закони през Преходни и заключителни разпоредби, така че да не са много видими. Истинско чудо е, че в Румъния се тръгна по друг път и доста политици се отзоваха зад решетките. Да, може би е имало и такива, които са жертва на лов на вещици, макар че това са само политически приказки и то предимно от хора като Драгня. Няма обаче гаранция, че която и да е съдебна система не прави грешки, но със сигурност има гаранция, че някои съдебни системи правят умишлени грешки. Системи, при които политиците си действат над закона и които са така добре познати в нашия регион.

В този ред на мисли показателна е бързата реакция на ЕС. Ще спираме еврофондове, предупреди зам.-председателят Франс Тимерманс. Крайно време е такива мерки да бъдат вземани, но дори те не са достатъчни. Европейският съюз трябва да разбере, че на Балканите нравите не са като на Запад. По-трудничко ни е да сме граждани заради исторически комунистически натрупвания. Затова е и нужна помощ на гражданите да се присетят, че са граждани – например с удряне по джоба (еврофондове), с лишаване от глас в Европейския съвет. Последното Европейският парламент вече го предложи на ЕК – ако няма върховенство на закона в страна-членка на ЕС, да се почва с голямата тояга. Случи се в края на октомври миналата година и дано Брюксел действа по-бързичко със законовото предложение.

След дъното е България

През 2016 г. България продължава да заема последното място в дъното на общоевропейската класация на Индекса за възприятие на корупцията...

Свободата е хубаво нещо. Демокрацията също е хубаво нещо. Но не и свободията. Не и когато някой си мисли и действа извън фундаментални принципи – морал и етика. А моралът и етиката, макар и трудни за описание, са величини, които всеки разбира.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • wanted 2 wanted преди 1 година Профил на трол?
    Дали няма да се прехвърлят и отсам Дунава, че както сме я окъсали и ние? Щото ако остане на нас...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    ВАРИ ГО , ПЕЧИ ГО - КОМУНИСТЪТ СИ Е КОМУНИСТ ! ДЪРВО ТРЯБВА !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Рафаел Надал подчини Григор Димитров в М...

Световният №5 Григор Димитров даде всички от себе си срещу Рафаел Надал в полуфинала от "Мастърс" турнира в Монте Карло, но силите м...