И в демокрацията има нужда от тояга

2206
И в демокрацията има нужда от тояга

Почти два месеца минаха след парламентарните избори в Румъния и изведнъж се оказа, че страната се върна кажи-речи 10 години назад. Причината е проста – дойдоха на власт румънските комунисти (социалисти) и почнаха да вземат мерки независимата съдебна власт да не е толкова независима.

Какво точно се случи – социалдемократите приеха промени в Наказателния кодекс на Румъния, с които се декриминализират или намаляват присъдите на престъпления като корупция, злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 000 леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби. Всичко това стана без парламентът на Румъния да има думата по въпроса.

Kleta majka BALGARIQ и чуждите пари

Голяма е вероятността някой да е взимал някога пари отнякъде. Защото грантове има много. Да, и проектните пари си имат недостатъци. Но...

Защо се случи? Много просто – лидерът на социалистите Ливиу Драгня е заплашен от ефективна присъда, тъй като е разследван дали не е назначил две свои познати фиктивно на работа в държавната администрация. Щетата за румънския бюджет от това действие се оценява на около 31 000 евро!

Тези номера са особено добре познати и у нас – среднощни заседания, промени в закони през Преходни и заключителни разпоредби, така че да не са много видими. Истинско чудо е, че в Румъния се тръгна по друг път и доста политици се отзоваха зад решетките. Да, може би е имало и такива, които са жертва на лов на вещици, макар че това са само политически приказки и то предимно от хора като Драгня. Няма обаче гаранция, че която и да е съдебна система не прави грешки, но със сигурност има гаранция, че някои съдебни системи правят умишлени грешки. Системи, при които политиците си действат над закона и които са така добре познати в нашия регион.

В този ред на мисли показателна е бързата реакция на ЕС. Ще спираме еврофондове, предупреди зам.-председателят Франс Тимерманс. Крайно време е такива мерки да бъдат вземани, но дори те не са достатъчни. Европейският съюз трябва да разбере, че на Балканите нравите не са като на Запад. По-трудничко ни е да сме граждани заради исторически комунистически натрупвания. Затова е и нужна помощ на гражданите да се присетят, че са граждани – например с удряне по джоба (еврофондове), с лишаване от глас в Европейския съвет. Последното Европейският парламент вече го предложи на ЕК – ако няма върховенство на закона в страна-членка на ЕС, да се почва с голямата тояга. Случи се в края на октомври миналата година и дано Брюксел действа по-бързичко със законовото предложение.

Свободата е хубаво нещо. Демокрацията също е хубаво нещо. Но не и свободията. Не и когато някой си мисли и действа извън фундаментални принципи – морал и етика. А моралът и етиката, макар и трудни за описание, са величини, които всеки разбира.

След дъното е България

През 2016 г. България продължава да заема последното място в дъното на общоевропейската класация на Индекса за възприятие на корупцията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com