ЕК призова румънското правителство да спре, предупреди за спиране на еврофондове

6607
ЕК призова румънското правителство да спре, предупреди за спиране на еврофондове

Притеснително е това, което видяхме през последните няколко дни. Това не може да бъде интерпретирано по никакъв друг начин, освен отстъпление от върховенството на закона. Не мога да не призова румънското правителство да преосмисли действията си. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за междуинституционалните връзки и администрацията Франс Тимерманс по време на извънредно заседание на Европейския парламент заради случващото се в Румъния.

Всяка нация в Европа, включително Румъния, заслужава политици, които се борят с корупцията. Защо във финалните метри на маратона в борбата с корупцията спирате и се обръщате в друга посока, отправи риторичен въпрос Тимерманс.

Над 100 000 румънци излязоха на протест в Букурещ (Видео)

Над 100 000 румънци са се събрали на площад "Виктория" в Букурещ, където се намира сградата на правителството, за да протестират срещу ...

Ако това законодателство бъде прието, то може да окаже влияние на европейските средства, които се отпускат на Румъния, предупреди заместник-председателят на ЕК. Той каза още: "Недейте да отстъпвате".

Какво става в Румъния?

Вече няколко пъти стотици хиляди румънци протестираха срещу действията на новото си правителство. Причината за протестите - хората виждат в опита на новото правителство да промени Румънския наказателен кодекс полза на политици, кметове и лидера на управляващата социалдемократическа партия (PSD) Ливиу Драгня. Драгня има присъда за изборна измама и затова не можа да стане премиер на Румъния, макар партията му да спечели изборите. Освен това той може да бъде осъден и заради това, че е уредил две служителки на партията си на работа в държавна институция преди няколко години и всъщност те фиктивно са били в състава на администрацията, но са получавали заплата - общо 31 000 евро.

Късно вечерта във вторник (31 януари) на заседание, с единствена точка в дневния ред обсъждане на бюджетната прогноза, кабинетът на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД) и на либералдемократите (АЛДЕ) внезапно взе решение да промени с извънредно решение Наказателния кодекс на страната, като декриминализира или намали присъдите на престъпления като корупция, злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Това стана без парламентарно решение. Занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 000 леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби. Решението светкавично бе публикувано и в "Държавен вестник" в 1 часа след полунощ в сряда, промените в Наказателния кодекс влизат в сила след 10 дни.

Опозицията в Румъния внася искане за вот на недоверие на кабинета

Румънската опозиция събра подписи за внасяне на искане за вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну заради поправките в нака...

Румънският висш съдебен съвет реши да сезира Конституционния съд на страната заради случилото се. Опозицията пък вече готви вот на недоверие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com