Надежда за България: ЕП поиска законова тояга за държави-членки от олигархичен тип

5273
Надежда за България: ЕП поиска законова тояга за държави-членки от олигархичен тип
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент официално поиска от Европейската комисия да изготви законопроект за подмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Това трябва да стане най-късно до септември, 2017 година. Законодателната резолюция беше приета с 405 гласа за, 171 против и 39 въздържали се. Припомняме, че точно съгласно този механизъм България и Румъния са под мониторинг от Брюксел относно съдебната си система и борбата с корупцията на високо ниво.

Искането на евродепутатите е фундаментално, тъй като те настояват за налагане на по-ефективни инструменти при борбата срещу липса на върховенство на закона, срещу липса на правова държава, на демокрацията и на основни човешки права.

Борисов с мек тон: Има какво да свършим, преди ЕС да спре да ни надзирава за съдебната власт

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК) ще отпадне, когато свършим всичката си работа. Това обясни премиер...

"Европейският съюз разполага с широк набор от инструменти за прилагането на своите закони и договори, когато става дума за съществени въпроси. Европейската комисия може да нареди на държавите членки да коригират бюджетите си, системите на общественото си здравеопазване или данъчните постановления, за да ги приведат в съответствие с правото на ЕС. В такива случаи държавите членки не оспорват факта, че са длъжни да се съобразяват с правото на ЕС съгласно Договорите на ЕС. Не е такъв случаят обаче, когато става въпрос за прилагане на задълженията по Договорите по отношение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Опитите на Европейската комисия в качеството ѝ на пазител на Договорите да напомни на държава членка за поетите от нея ангажименти се посрещат с неохота или направо с отказ за признаване на общоприетите правила и на правомощието на ЕС да налага тяхното спазване", пише в мотивите на законодателната резолюция. 

Според евродепутатите е наложително да се приеме рамка, която да дава възможност на ЕС да се справя не само с нарушения на конкретни законодателни актове на ЕС, но също и със (риск от) сериозни заплахи за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Инструменти в подкрепа на върховенството на закона

Докладчикът по темата - София ин 'т Велд, препоръчва нотифициране и налагане на санкции и в краен случай - активиране на член 7 от Договора за Европейския съюз, както и изготвяне на всеобщ евродоклад за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда отнемане на провинила се държава членка, включително право на глас в Европейския съвет.

Родни евродепутати призоваха за спиране на мониторинга за България и Румъния, Маковей - единствен глас против

Българските членове на Европейския парламент от различни политически парти обявиха Механизма за сътрудничество и проверка, който наблюд...

При дебатите бившият румънски министър Моника Маковей изтъкна, че засилване на ролята на ЕС за опазването на демокрацията е необходимо особено за бившите комунистически държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа