След дъното е България

4005
След дъното е България
Снимка: iStock/Guliver

През 2016 г. България продължава да заема последното място в дъното на общоевропейската класация на Индекса за възприятие на корупцията. Страната ни се нарежда на последно място, като за разлика от предходните години, когато споделяше дъното с Гърция, Италия и Румъния, вече значително изостава и от тези държави. Като страна, която се справя най-добре с борбата с корупцията, е посочена Дания, следвана от Финландия и Швеция.

Данните са на Асоциация "Прозрачност без граници" и мерят Индекса за възприятие на корупцията за 2016 г.

България е на последно място от страните в ЕС в борбата с корупцията (ВИДЕО)

Днес неправителствената организация Transparency International (българско ѝ представителство - „Прозрачност без граници&ldqu...

Отново по отношение на Индекса България заема последното място в класацията на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), които се присъединиха към него след 2004 г. По този показател страната ни е с 41 пункта, а на първо място е Естония със 70 пункта. Тенденцията е особено обезпокоителна предвид факта, че повечето държави от Централна и Източна Европа отбелязват относително стабилно повишаване на своите индекси, което е показател за напредък в борбата с корупцията и модернизирането на институциите.

В глобалния индекс за борбата с корупцията за 2016 г. България заема 75-о място с 41 пункта, като сме заедно с Кувейт, Тунис и Турция. Преди нас са Соломоновите острови, Сърбия, Буркина Фасо, Гана и други.

Без да омаловажаваме цифрите и статистиката, трябва да си го кажем направо - не просто сме на дъното, а през 2016-та година очевидно сме го подминали, изкопали сме процеп в него и дълбаем, за да се скрием още по-надълбоко сред тъмните схеми, мрачните сделки и корупционните модели, които определят състоянието на действителността ни.

Корупцията е всепоглъщаща, разяждаща, коварна и воняща, като чумна епидемия, която покосява по пътя си, без да подбира, без да дава отговори или да държи сметка на някого.

Брюксел: Все още не се справяте в борбата с корупцията

Брюксел одобрява конкретни ходове в политиката на България според новия доклад на Европейската комисия. Това съобщи bTV, като се позова...

В момента, в който напуснете дома си, без усилие може да станете част от някой на пръв поглед дребен, но достатъчно показателен корупционен пример. Огромна част от българите работят в сивата икономика, където пазарлъкът е основният принцип на действие. Влизате в болницата, а там негласно от вас се очаква да подкрепите лечението си с някой и друг лев под масата. Отивате да учите висше - минавате в графата ходеща семестриална такса или финансов донор по време на поправки, държавни изпити или други такива схеми за лесно излизане с диплома. Ако уцелите, ще минете и тънко на пътя с тези летни гуми и продънен ауспух.

Парите ще ви измъкнат от затвора, ще повлияят положително на присъдата срещу вас, ще ви отворят вратите към голямата корупция в политиката, а там - елате ми обществени поръчки!

Когато си след дъното, където освен мрак и лепкава тиня няма нищо, пада ти се неоспоримото право да прокарваш пътищата към лесния живот, граден върху трупове, жертви, провалени съдби и съсипани кариери. Когато си след дъното в царството на далаверите и публичното задкулисие, господарстваш на широка нога от мястото, където се коват парите, до там, където говорят за тях. Когато си след дъното, там няма правов ред, няма институционални механизми, няма обществен договор, който да регулира отношенията в общия двор, а властта е формална и всеки се прави на властта. Точно тогава разбираш, че си в България и корупцията е лицето на тази страна пред света.

В дъното обаче шепа хора ровят сред тинята и започват все по-силно да пречат на общата поквара. Дано пречат все по-убедително, тъй като ще продължаваме да поглъщаме струпеи, докато други вечерят с нас.

Христо Иванов за корупцията пред Actualno.com: Дойде време някой да попълни новите килии

Критична маса от хора осъзнават, че България не може да продължава повече така. Това заяви председателят на „Да, България“ ...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com