Исторически успех в Полша: Защо спечели опозицията

7367
Исторически успех в Полша: Защо спечели опозицията
Снимка: Pixabay

Най-вече младите избиратели и жените обърнаха изборните резултати в Полша, където на предишните два парламентарни вота национално-консервативната партия „Право и Справедливост“ (ПиС) уверено печелеше – до този извод стигат редица наблюдатели, които анализират полските изборни резултати.

Един от тези експерти, Пьотр Бурас от Европейския съвет за външна политика казва пред германската обществена медия AРД, че огромната поляризация и силно емоционализираната атмосфера в навечерието на гласуването също са дали своето отражение. Според него обаче в последната фаза лидерът на опозицията Доналд Туск е направил завой и е заговорил за нуждата да бъде преодолян общественият разлом.

"Ретроградно и корумпирано управление"

Още: Поляци срещу правителството: "Гигантът се събуди"

И все пак: защо спечели опозицията? Известният британски историк и специалист по Източна Европа Тимъти Гартън Аш отговаря на този въпрос в анализа си за германския вестник „Тагесшпигел“: „Днес можем да констатираме, че на много избиратели им беше писнало от недодяланото, лицемерно, корумпирано, дребнаво, ретроградно и безпросветно управление на партията на 74-годишния Ярослав Качински, който е жив пример за всички възможни предразсъдъци. Някои хора бяха разтревожени от предупрежденията на опозицията, че антиевропейският курс на ПиС може да доведе до излизане на страната от ЕС.“

В интервю за друг германски вестник, „Тагесцайтунг“, Тимъти Гартън Аш добавя, че победата на опозицията ще доведе до възстановяване на демокрацията в Полша. И припомня, че ПиС e орязала правата на малцинствата и на жените, посегнала e на независимостта на съдилищата и е превърнала обществените медии в свой пропаганден инструмент.

Пред германската медия AРД Пьотр Бурас обяснява как ще се развият нещата оттук насетне. Според него близкият до ПиС президент Анджей Дуда ще даде на тази партия първия мандат, но тя няма да успее да намери достатъчна парламентарна подкрепа. След което трите досега опозиционни партии, които така и така са обединени от целта да свалят ПиС от власт, ще поемат нещата в свои ръце и навярно до Коледа ще сформират кабинет, казва експертът.

Той предупреждава обаче, че досегашната опозицията ще срещне трудности в порива си да промени много неща в страната, защото досегашното правителство е сринало основите за възможни реформи. Той обобщава парадоксалната ситуация, в която ще попадне новото правителство така: „Върховенството на закона не може да бъде възстановено чрез нарушаване на закона.“

Още: Как Полша се превърна във врата към Германия за мигрантите

Промяна по ключовите позиции на властта

Пьотр Бурас откровено признава, че поради това новото управление няма да може веднага да се захване с големи реформи, а ще гледа на първо време да свали хората на ПиС от ключовите позиции, където те блокират промените. „Окопали са се много дълбоко в стратегически предприятия, в министерства и в обществената телевизия“, припомня експертът.

Според него бъдещото правителство все пак ще бъде в състояние да проведе няколко реформи със символна важност, например да увеличи инвестициите в публичния сектор и в образованието и най-вече да вдигне заплатите на учителите. Той предупреждава обаче, че ПиС ще бъде много сериозна опозиция. В края на интервюто пред AРД той казва: „Боя се, че ПиС ще заложи на още по-силна евроскептична (макар и не антиевропейска) реторика.

Това пролича още в изборната нощ, когато верните на ПиС представители на медиите казаха, че победата на опозицията била опасна за Полша. Както се случи във Великобритания преди Брекзита, както се случва и във Франция - напълно възможно е отношението към ЕС рязко да поляризира политическата система.“

Още: Полша иска да има най-силната армия в Европа. Сменя съветските оръжия за западни

 

Източник: Дойче веле

Как Полша е раздавала визи срещу подкупи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com