Как германски фирми мамят украинки

18320
Как германски фирми мамят украинки
Снимка: Getty Images / Guliver

От началото на войната в Украйна изминаха вече над 14 месеца. Милиони украинци напуснаха родината си и потърсиха убежище в други страни. Междувременно Германия е страната в ЕС, в която са се установили най-много хора украински бежанци, става ясно от данни на Евростат, цитирани от германския вестник "Ди Цайт". В германските градове и села са регистрирани вече 1,07 милиона бежанци от Украйна, а това са 27% от всички украински бежанци в ЕС.

И германската обществено-правна медия NDR се спира на темата за украинците в Германия, но далеч отвъд сухата статистика. В публикацията си журналистът Ленарт Банхолцер посочва, че във Федералната република са се установили предимно жени и деца от Украйна и разказва, че често украинките стават жертва на подвеждащи обещания за работа и измами. Банхолцер разказва историите на две от тях - Свитлана и Галина*.

Свитлана избягала в Германия през октомври 2022. Тя е от Източна Украйна, където е работила в сферата на металургията. 51-годишната жена искала да започне да работи колкото е възможно по-бързо и в Германия и се регистрирала като бежанка в Хамбург.

Малко след това попаднала на обява на украински език във Фейсбук, в която се предлагало работа за чистачи на круизни кораби в Папенбург. Тя започнала да работи там заедно с други украинки. Но още на втория месец работодателят спрял да им плаща.

Злоупотребата с украински бежанци

Свитлана чистила помещенията в круизния кораб шест седмици, след това работодателят ѝ я завел в една стара къща в Пайне, Долна Саксония, продължава NDR. На новото място тя временно споделяла стая с други четири жени. Украинката чакала заплатата си над три месеца. Решила, че ако напусне жилището, със сигурност няма да получи парите си.

Корабната компания от Папенбург, поддържаща въпросния круизен кораб, твърди, че фирмата, за която работела Свитлана, била наета от неин подизпълнител. Самата компания получила "анонимен сигнал", че въпросната фирма не плащала коректно на наетите чистачи. След запитване от NDR от корабната компания съобщили, че подизпълнителят прекратил сътрудничеството с проблематичната фирма.

Свитлана получила част от парите си едва след като хамбургският център "Работа и живот", който съветва и помага на работници от чужбина, оказал натиск. Според Йоханес Райхолд от "Работа и живот" Свитлана има право на много повече от това, което е получила от работодателя си. NDR посочва, че минималната брутна работна заплата в този бранш е 2600 евро месечно. Пред NDR работодателят, наемал украинките за круизните кораби, нарекъл обвиненията "абсурдни и неоснователни". Според журналистите той определил бежанците от Украйна като "кучи синове" и заплашил да "довърши украинците".

Неочаквани изненади

Журналисти от телевизия NDR са разговаряли и с други украинки, които са станали жертва на измама. През 2022 Галина от Западна Украйна е работила в продължение на два месеца като болногледачка. Жената все още чака пълното си възнаграждение. Първоначлано тя се грижила в рамките на един месец денонощно за 90-годишната майка на Волфганг С. от Зеветал, която е с деменция, но имала и няколко наранявания поради няколко падания. От болницата, където лекували раните ѝ, ги уверили, че поне за месец ще им трябва помощ в грижите за нея и им дали десетки рекламни брошури на агенции за болногледачки. Семейството се спряло на една от офертите. "Бяхме щастливи, това беше решението", спомня си Волфганг С.

Семейството платило веднага 1000 евро за едномесечното назначение на Галина. Според споразумението, агенцията трябвало да получи и допълнителна сума от медицинската застраховка на 90-годишната жена в размер на над 1600 евро. Галина обаче така и не получила заплатата си. "Децата ми бяха разочаровани. Аз бях разочарована. Но приехме ситуацията такава, каквато беше. Какво трябваше да направим?", повдига рамене тя. Това била вече втората работа на Галина, за която тя не получила нито стотинка.

Загубена в бюрократичната въртележка

Но защо се е стигнало дотук? Галина очевидно не е работила законно, защото не е била регистрирана като бежанка и поради това не е разполагала с разрешение за работа в Германия. "Това често се случва", разказва Тетяна Гончарук от един женски център в Берлин, който оказва подкрепа на бежанците. По думите ѝ много украинки не са запознати с правата си. "Агенциите се възползват от тези ситуации, от това, че жените знаят малко за правото за пребиваване или за правото на работа в Германия", обяснява тя. На бежанките често им се казва, че трудът в Германия е законен. Но често това важи само ако украинците са регистрирани в Германия като бежанци и имат трудов договор.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com