Как Мей постави Тръмп на място

6613
Как Мей постави Тръмп на място
Снимка: Getty Images/Guliver

Има няма година е изминала от убийството във Великобритания на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс. Преди да я прободе с нож посред бял ден, престъпникът беше извикал името на крайнодясната групировка „Britain First”.

Именно нейно расистко видео сега американският президент Доналд Тръмп реши да разпространява сред милионите си привърженици. На което британската министър-председателка Тереза Мей реагира абсолютно коректно, определяйки разпространението на видеопослания на омразата като грешка. И едва ли някой се е изненадал от реакцията на Тръмп - той контрира със забележката, че е по-добре Мей да обърне внимание на собствените си проблеми. Известно е, че не е сред силните страни на Тръмп това да приема мъжки критика.

Бюджет 2018 - даже не е голяма измама

Политиците лъжат. Тази аксиома бива научавана рано-рано в България, макар че всъщност си стои като неизползвано знание – просто х...

Напразните усилия на Мей за сближаване

Доналд Тръмп действа импулсивно и игнорантно. И вече не може да бъде надежден партньор на Тереза Мей. При това тя направи всичко възможно, за да спечели неговото приятелство. Мей първа от световните лидери пристигна в Белия дом непосредствено след изборите, за да го поздрави с изборната победа. Няма да забравим как двамата се държаха за ръце на слизане по стълбите - според нейните обяснения, защото Тръмп се страхувал от стълби. Неприятното чувство тогава просто беше изписано на лицето на Мей, и въпреки това тя държеше здраво ръката му. Точно това отличава Мей от други европейски лидери. Германската канцлерка Ангела Меркел, например, постоянно демонстрира вежлива дистанцираност спрямо американския президент.

За Великобритания са традиция добрите отношения със САЩ. Нещо повече - страната искрено се гордее със своите по-специални отношения с Америка. Двете страни воюваха рамо до рамо срещу Германия в две световни войни, а във войната в Ирак Тони Блеър застана твърдо на страната на американския президент Джордж У. Буш. Двете страни не само говорят на един език, но и постоянно си разменят информации чрез тайните си служби. А след решението за Брекзит, британското правителство не крие, че иска да се сближи още повече със САЩ в икономическата област. Непосредствено след Брекзита трябва да бъде подписано двустранно споразумение за свободна търговия.

Но атаката на Тръмп в Туитър показва колко несигурен партньор е американският президент. Той поставя на изпитание „по-особените взаимоотношения”, както никой друг американски президент. И вероятно това е само началото - засега все още всичко е само на думи: непремерени постинги в Туитър или обиди и заплахи към севернокорейския диктатор Ким Чен-ун, когото Тръмп нарече „болен млад пес”. Какво ще стане обаче, ако думите бъдат последвани и от дела? Защото все още не знаем дали най–могъщият човек в света само си лае, или може и да хапе? Какво ще стане, например, ако той реши да отклони вниманието от проблемите в собствената си страна, като провокира конфликт някъде по света? Например ако ниският му рейтинг засегне болната му гордост? Тогава вина ще носят и онези, които разполагат с достатъчно власт да му кажат, че преминава границата, но въпреки това не са го сторили.

Вече има две Българии

Средната заплата в София е над два пъти по-висока от средната заплата във Видин. Няма новина в това изречение - отдавна знаем, че Север...

Точно сега Европа трябва да е солидарна

В този случай Тереза Мей действа правилно. Но става все по–ясно, че тя се движи по много тънък лед, що се отнася до бъдещето на Великобритания. На карта е заложено много: ядрената сделка с Иран, борбата срещу климатичните промени, мирът на Корейския полуостров.

Сега повече от всякога Европа се нуждае от солидарност в подхода си към САЩ. Колко глупаво е това, че точно в този момент Брекзит само допълнително усложнява нещата.

Автор: Биргит Маас, "Дойче веле"

Застинали сред изпаренията на врявата

Сетете се за Сизиф, който търкаля огромната канара. И пак. И пак. Неговите на пръв поглед безплодни усилия са всъщност огледалото на ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com