Кашата в енергетиката само Господ може да я разбере и оправи

40264
Кашата в енергетиката само Господ може да я разбере и оправи

Енергийният бушон скърца и пращи, готви се да гърми. За експертите, специалистите и хората, следящи бранша по-изкъсо, това не е никаква изненада. Защото години и години наред структури като НЕК и БЕХ се използват за масово източване на средства в полза на едни или други кръгове – зависи кой е на власт.

Цялото това крадене обаче няма как да остане в един момент без последствия. Защото когато само крадеш, накрая не остава какво да откраднеш.

Психичноболните са в парламента

В критични ситуации си проличава колко струваш. Тази максима може да ви я каже всеки учител, всеки експерт в области, в които често се ...

Проблемите в енергийния сектор не са отсега, не са и от времето на ГЕРБ – на практика те бяха заложени още по времето на СДС и Иван Костов. Кашата започна да се забърква още там - със сключването на дългосрочните договори за изкупуване на тока, произведен от ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3” – т.нар. американски централи. Делян Добрев твърдеше, че става въпрос за двойно по-висока цена от тази на държавната „Марица Изток 2”. По-важното обаче беше, че заради тези договори американските централи всъщност нямаха изгода да продават на свободен, либерализиран пазар, а точно към това се стреми ЕС. И защо да имат, след като държавата им гарантира определена цена, докато на свободния пазар цената, на която продават ток, може да е по-ниска? А когато има нещо фиксирано, в сметката винаги влиза и "цената на услугата" - само дето тая цена се влива в частни джобове, изпълняващи държавни функции.

След това дойде и т.нар. зелен удар върху енергетиката. Изискването на Европейския съюз до 2020 година 20% от потреблението на ток да се задоволява от ВЕИ беше прочетено както Дявола чете евангелието. Тъй като България никога не се е славила като първа технологична сила и логично допреди приетата от ЕС платформа ВЕИ не беше много популярно съкращение. И за да почнем да увеличаваме дела на ВЕИ-тата, че да покрием европейските изисквания, секторът получи преференции – преференциални такси за производство на ток. Логично при създадени от държавата условия желаещи да строят ВЕИ–та се намериха, само че никой не помисли, че преди пет-шест години все още технологията за производство на зелена енергия беше по-скъпа, а тенденцията е да става все по-евтина и цялото бързане с буквално наливаната от държавата подкрепа удряше в крайна сметка по джоба на потребителите. А бумът на ВЕИ стана такъв, че прескочихме т.нар. индикативна цел, за да постигнем изискването от 20% на ЕС - с други думи създадохме повече ВЕИ-та, отколкото ни трябваха по план. Дори от ЕК изпратиха препоръки за сектора като цяло, не само за България – да му се оказва подкрепа единствено за старт, а не да се използва като възможност да се трупат косвени пасиви, които стават много преки активи в джобовете на хората, наричани по медиите „енергийната мафия”. Защото технологиите се развиват и ако през 2008-ма година един слънчев панел е струвал определи пари, сега той е по-евтин, съответно разходите за производство на ток са по-ниски и няма нужда от преференциална дъжавна поомощ. Но когато си направил ВЕИ с панели от 2008-ма например, няма да ги сменяш през няколко месеца – ето така се създава възможност за изкривяване заради недалновидна държавническа мисъл. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

Най-важното в цялата история обаче е, че в България няма истински свободен пазар на електроенергия. А той е много важен, защото до 2015-та година би трябвало всяко домакинство самичко да си договоря с търговците на енергия, които пък се договарят с производителите на ток от кого да купува. В България обаче има и регулиран пазар и тезата е, че той съществува, защото има т.нар. защитени потребители. Тук влизат на практика „енергийно бедните клиенти”, които в България са хиляди и точно заради тях изкуствено се намалява цената на тока, както и най-малките фирми. Когато обаче има истински либерален пазар, няма как да се правят шмекерии през НЕК и БЕХ, да се вземат комисионни и да има договорки – затова и много-много не се бърза в тази насока.

Накрая остава ДКЕВР – „независимият регулатор”, който се назначава с предложения от правителството. Кое пък ще е това правителство, което ще сложи в този орган хора, които му противоречат?

Долу ръцете от героя на нашето бреме Волгин

Може да ви се стори, че иронизирам, обаче съм напълно сериозен („сериозен” се родее с думата „сириза”- в Гърция...

Засега цената на тока няма да скочи – защото НЕК буквално не може да фалира, тъй като за целта е нужен специално разписана законова норма, а такава липсва. И БСП все още може да поддържа по-ниската цена на тока, която всъщност се оказа една от основните причини да успее да дойде на власт. Въпросът е кога ще дойде моментът, в който ще стане късото съединение и цената на тока няма да може да бъде удържана?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com