Коронавирусът като предизборна криптовалута

14012
Коронавирусът като предизборна криптовалута
Снимка: iStock

Година по-късно - от затварянето на Ухан до днешните българските разпри относно коронавируса. Един дълъг ефект на пеперудата, който накрая цопна в политическото блато, където отиват повечето важни проблеми. Има много отговори на въпроса за коронавируса и много от тях са спорни. Но има и един безспорен: че се превърна в надеждна политическа ниша, която да се усвоява, копае и набъбва, за да качва цената си като криптовалута.

Кого обслужва тази криптовалута? Електоралните пазари. Чертае се проста сметчица, в която, за да се орат плодоносно изборните гласове, предварително се преценява накъде се люшка общественото мнение. Има много жертви, много заразени - защитавай локдауна до откат. Навлезем в плато, жертвите намалеят - искай отваряне на училища, ресторанти и молове. Не е необходимо дори да мислиш кой знае колко - просто следи най-обикновени статистики, разглеждай внимателно какво става в социалните мрежи и се нагаждай според случая. Това никак не прилича на политика, а твърде много на пазар.

Примери? Безброй. Ноември месец Валери Симеонов, глашатай на здрав локдаун. Януари месец, плато, Валери Симеонов вече е борец за отварянето на ресторантите и моловете. Този човек говореше за това, че има опасности дори от люлките на детските площадки. Ресторантите обаче изглежда са по-малко заплашителни. И докато върви спорът показвал ли е среден пръст или показалец, въобще не върви другият и по-важен: защо политическата реакция към коронавируса, не само при Симеонов, зависи от общественото мнение за вируса, а не от самото му поведение?

Нататък: Слави Трифонов. Април, май, юни: абсолютно отричане на коронавируса, движещо се по ръба на политическата критика и преминаването ѝ в конспиративна теория. Допуска дори, че реално няма истински жертви, доколкото патоанатомията не се произнася за смъртта на пациентите. Няколко месеца по-късно – внезапна грижа спрямо заболяването, въпреки че през пролетта то беше обявено от него за кажи-речи несъществуващо, за някаква сложна репресивна маневра от страна на Борисов и Щаба.

Сходен беше и превратът в мненията на Радев. През март атакуваше властта с аргумента, че тя избирателно препоръчва да се отменят обществени събития ако той е на тях, и ги допуска, ако засягат самата власт. Че властта е способна на такива неща - способна е: защо обаче месеци по-късно Радев, който призоваваше правителството незабавно да прекрати изолацията, придоби по-загрижен за здравната ситуация вид, остава неясно.

За финал, шампионът на превратните мнения си остава премиерът. До един момент човек можеше да преброи колко пъти преминаваме от "Фатката е да се пазиме" до "Отваряме всичко", но после просто го схващаш като схема на поведение, която се преповтаря през месец. Интересното е, че каквото и да се прави, винаги се "оказваме", поне по думите на премиера, като едни от най-добрите в Европа. Най-добри по изолация, в началото, после най-добри по смекчаване на мерките, сега. В какво сме най-добри обаче стана ясно в доста по-точни статистики, които ни връчиха поредната антититла в Европа - първо място по жертви на глава на населението.

Нинова отиде на първа линия като санитарка в ковид отделение, което я направи героиня в очите на едни, но получи обвинение в популизъм от други. Така или иначе повече от 2 седмици сменя чаршафи и обслужва болни - колко други политици го направиха, дори да е популизъм? Страх лозе пази?

Предстоящите избори тепърва ще започват да разпределят нишите в коронавирусния маркетинг. Ако през март нещата са влошени, очаквайте бурно застъпничество на изолацията и овикване на всеки, който настоява за по-отворена икономика. Ако броят на заразените спада бъдете готови за обратното. Златните електорални жилки трябва да бъдат открити и усвоени. Това е политиката. А какво е коронавирусът? Все тая, разбира се.

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com