Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крек, хероин, кокаин: все повече жертви на дрога в Германия

27 юни 2024, 09:14 часа • 3054 прочитания

В Германия броят на смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици, е нараснал значително. По данни на правителствения пълномощник за наркотиците Буркхард Блинерт, през 2023 година вследствие на употреба на незаконни вещества са починали 2227 души - с 237 повече, отколкото през 2022 година. Това представлява нов абсолютен рекорд, отбелязва германската обществена телевизия АРД. 1844 от жертвите са мъже, а 383 - жени. Средната им възраст е нараснала и достига 41 години.

Блинерт се опасява, че реалният брой на смъртните случаи може да е много по-голям, тъй като със сигурност има и много нерегистрирани жертви. Според него има твърде малко токсикологични заключения и извършени аутопсии. При 1167 от общо 2227 официално потвърдени случаи на смърт след употреба на наркотици са били извършени аутопсии, а при 882 са изработени експертни токсикологични доклади.

Най-честата причина - хероин

Още: Хванаха младежи с опиат в Пирдоп

Въпреки че точната причина за смъртта невинаги може да бъде доказана, според данните на криминалистите, 712 смъртни случая са причинени от хероин. Те са намалели незначително - в предходната година са регистрирани 749 смъртни случая, свързвани с хероин. Силно се е увеличил обаче броят на смъртните случаи, причинени от кокаин и крек - от 507 на 610, посочва АРД.

"Тази ситуация е силно болезнена. Зад числата се крие безкрайната мъка на близките и семействата на тези жертви", казва Бланкерт.

Напоследък консумацията на различни наркотици се превръща във все по-голям проблем в Германия: повече хора приемат едновременно различни видове дрога.

Като цяло световната тенденция е към по-евтини и по-силни опиоиди и стимуланти. В същото време предлагането на кокаин в Германия и Европа рязко се увеличава. На този фон федералният пълномощник по въпросите на наркотиците призовава за разширяване на мерките за превенция, информация и подкрепа: "Трябва отрано и последователно да подкрепяме младите хора, които са особено застрашени. А зависимите не бива просто да ги отписваме", казва Блинерт, цитиран от АРД.

Още: Задържаха голяма пратка кокаин на пристанище Пирея

Стаи за консумация на наркотици и други мерки

В някои градове на страната вече са отворили и работят леснодостъпни центрове за работа с наркозависими. Един от посочваните в доклада на федералния пълномощник примери са тъй наречените "стаи за контролирана консумация на наркотици".

"По този начин стигаме до приемащи дрога в тежко положение, до които не бихме могли да стигнем и които не бихме могли да обгрижим по друг начин", казва за АРД Нина Притсценс, която ръководи такава стая за консумация на наркотици в Берлин. Контролираната употреба дава възможност за бързо получаване на медицинска помощ, като това може да предотврати смъртни случаи. Ето защо в Германия трябва да има повече такива пространства, добавя тя.

Тя настоява и за друго: да се изгради т.нар. Drug-Checking - програма, в рамките на която могат да се открият особено вредни вещества и техния дял в определения наркотичен продукт. Още през юни 2023 Бундестагът одобри съответната разпоредба. Отделните федерални провинции сами решават дали да въведат тази програма или не. В Берлин тестването на дроги се предлага от лятото на миналата година. Хората, употребяващи наркотици, могат да получат информацията за теста и анонимно.

Още: Синът на Джо Байдън е признат за виновен по всички обвинения

 

Източник: Дойче веле

ГДБОП започна мащабна операция, свързана с трафика на дрога

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес