Момчето си отива - но ето как да си го върнем обратно

8699
Момчето си отива - но ето как да си го върнем обратно
Снимка: БГНЕС

Има си начини да се отговори на санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Изпробвани са, знае се как става. Няколко варианта са:

1) Нахлуване на прокуратурата 

Сега е моментът прокуратурата да нахлуе. Няма значение къде - просто да нахлуе някъде. И след като нахлуе, да обяви, че е открила веществени доказателства за това, че няколко души са предавали строго секретна информация за лицата, обвинени в корупция. Иззети са техни телефони и чатове, на които по-късно се вижда, че става дума за информация с линкове от статии в медиите, пратени по вайбър - строго секретно.

2) Създаване на комисия 

Може да се създаде нов разследващ орган, който да окрупни няколко предишни, но и да им придаде необходимия фокус. Да кажем "Комисия за разследване на санкциите по закона "Магнитски" и доразследването им в България". Комисията би могла да работи особено добре, само ако при финалният й отчет се вземе решение да продължи като две нови комисии, които да се разцепват като глави на хидра, за да функционират още по-ефективно. 

3) Няколко гледни точки - дебат

Несъмнено е, че скандална ситуация като тази трябва да се проверява с няколко гледни точки. Въобще, да има сблъсък по темата, дебат за корупцията. В сутрешния блок могат да бъдат поканени гости, които трябва да твърдят следните неща - че Пеевски, Божков и Желязков са корумпирани (първи гост) и че Пеевски, Божков и Желязков не са корумпирани (втори гост). Така зрителят би могъл да остане с усещането, че от една страна Пеевски, Божков и Желязков биха могли да бъдат корумпирани, но от друга може би не са корумпирани. Зареден с тези две гледни точки, зрителят продължава да живее нормално и да не позволява едностранната оценка да корумпира политическия му мироглед.

4) Геополитически заложници

Проникновен геополитически анализ говори за това, че обвинените не са чак-пък-толкоз-айде-сега-знаем-ги-тез-работи наистина корумпирани, а геополитически заложници, страдат злочести заради сблъсъци между Изтока и Запада. Изтъква се, че например има и други корумпирани, но за тях няма подобни санкции, което по някакъв начин работи като аргумент в полза на това, че тримата изброени не са корумпирани или поне не геополитически равносилно.

5) Безплатна книжка по вестникарските будки

Дойде идеалният момент по вестникарските будки да се пусне безплатна книжка. От онези, които навремето се печатаха в огромен тираж като притурки към вестниците на Пеевски. Книжката е нещо като тайно откровение, в което анонимната редакция разкрива, че нейният собственик не е, както се твърди, корумпиран олигарх, а справедлив човек, сатанизиран като "корумпиран олигарх" от други наистина корумпирани олигарси. Книжката пожънва изключителен успех в смисъла на това, че немалко селски тоалетни я използват и до ден днешен.

6) Всички се оказват врагове на тримата

Според класическият финал на подобна ситуация, всъщност всички ще се отрекат от Пеевски бързо. Успешният млад мъж имаше много бащи, но попадналият в изгнание и изолация мъж на средна възраст ще се окаже със светкавично разбягващи се в различни посоки несправедливо набедени за бащинство съучастници. Борисов например вече взе да оставя впечатлението, че самият той е работил със САЩ срещу Пеевски. Въобще Пеевски е случайност, възходът му е сбор от необикновени съвпадения, които са озарили небосклона така както кометите, по вселенски каприз, понякога минават, за да може всички да ги гледат с удивление, страхопочитание, тоест цъкайки с език как е възможно такова нещо.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com