Новият човек на Русия в България

9797
Новият човек на Русия в България
Снимка: БГНЕС

Коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле България"

България очевидно си има нова "руска звезда" - човекът, който беше главен секретар на МВР по времето на Орешарски. В новата си роля Светлозар Лазаров повтаря дословно тезите на Кремъл и загадъчно обещава големи промени.

„Споделяте ли русофилството като идеология? - Да, разбира се!”. Този кратък, но ясен отговор принадлежи на бившия главен секретар на МВР от времето на Пламен Орешарски. И още: „Какво е отношението Ви към гей парада? - Негативно, разбира се!”.

Румен Радев: С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на санкциите срещу Русия

Санкциите срещу Русия - те вредят, това е ясно, с удоволствие ще подкрепя всеки акта на отмяна на тези санкции. Президентът самостояте...

От седмица насам Светлозар Лазаров възкръсна медийно. Повод за интереса към него е летящият старт на политическата му кариера - ръководителят на МВР в правителството, за което вече и самите участници не крият, че е било конструирано от тандема Делян Пеевски-Цветан Василев, бе показан като национален координатор на проруската партия „Атака” и сам обясни, че това е вторият по значимост пост след лидера Волен Сидеров.

Има поне три причини тази новина да не бъде отминавана. Първо, Лазаров заема ключова позиция в политическа сила, която е част от управлението на България. Той става дясна ръка и съветник по сигурността на Сидеров, който вече е единствен председател на парламентарната група на „Обединени патриоти” - ключова част от мнозинството. Второ, Лазаров не е кой да е. След кратка кариера като командос и контаразузнавач, след брак с дъщерята на едно от топ-ченгетата от орбитата на бившата комунистическа партия, той застава начело на професионалното ръководство на МВР в онова правителство, което посочи Пеевски за шеф на ДАНС. Трето, Лазаров демонстрира, че има одобрението на Москва, декларира се като русофил, повтаря дословно тезите на Кремъл за разлагащия се Запад и загадъчно обещава сериозни промени. Колкото и да е голяма личната му доза самохвалство, очевидно имаме политическа новина.

Снимка от Москва

Светлозар Лазаров дебютира в новата си политическа роля не другаде, а в Москва. Партийните вестник и телевизия на „Атака” отразиха със снимки участието на Сидеров и Лазаров на форума „Какво ни обединява”, организиран от партията на Путин „Единна Русия” - форум, приел декларация в подкрепа на политиката на руския президент. „Акцентът беше за взаимодействието на гражданското общество, политиците и държавата”, обясни в телевизионно интервю Лазаров и загадъчно допълни, че не бива да има изненадани, „ако от това произтекат и конкретни политически резултати”. След което посочи изборите през 2018 година. Тогава Русия ще гласува за президент, но Лазаров не уточни дали няма предвид България.

Законите в полза на "нашите хора"

Изминалата седмица за пореден път доказа, че България обича да тъпче на едно и също място. Комбинацията от харизматичен популизъм на ве...

Светлозар Лазаров претопли позиции, от които вече дори БСП публично се отказа - че българите не били питани дали искат страната им да членува в Европейския съюз и в НАТО. „Към момента България е член на ЕС и НАТО, но държа да подчертая, че не е провеждан референдум нито за членството в ЕС, нито в НАТО. Ние не знаем какво мислят хората”, каза той. Това е едно към едно повторение на руската позиция, че българите едва ли не били закарани против волята им в ЕС и в НАТО. Нищо, че години наред избират политически сили, които се кълнат в евроатлантическата ориентация на България.

"Начело застава Русия"

Политическото изгряване на Лазаров съвпадна с програмно интервю на бившия ръководител на близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников - интервюто за „Труд” също е проведено в Москва. Генералът описва избора пред света така: „или се търкаляме в устата на глобалисткото чудовище, което не зачита вяра, култура, традиции, превръщайки човека в безполово същество, или се връщаме към завета на предците ни и тръгваме по пътя на Христа към своето възкресение”. По същото време Лазаров казва: „като ще говорим за гражданско общество, нека да се върнем към вярата, нека да се върнем към патриотизма, към изконните семейни ценности”. Попитан за протестите срещу управлението, в което е участвал, Лазаров казва: „Кое е гражданското общество? Това, което прави гей парадите? Което иска да се узаконят гей браковете или се интересува от гей тоалетните в Брюксел?”. Генерал Решетников пък завършва своята тирада за възкресението с думите: „Начело застава Русия”. А Лазаров слага точката с призив за тесни отношения с Русия - и с констатацията, че истинското гражданско общество е това, „което излезе и онзи ден, на 9 май, в "Безсмъртния полк"”. Пълно съвпадение на позициите.

Още няколко факта са важни. Решетников изразява негативно отношение към БСП и председателката на българо-руския форум Светлана Шаренкова, също част от Социалистическата партия. В това време лидерът на национално движение „Русофили” Николай Малинов замени предизборните листи на БСП с тези на „Обединени патриоти”. Всичко е така подредено, че публиката да не се двоуми кой днес е любимецът на Русия - и този любимец е част от управляващата коалиция. „Следващата седмица пак отивам в Москва”, обяви от телевизионния екран Лазаров. Очевидно имаме нова „руска звезда” на българския политически небосклон. Или поне кандидат за такава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com