Опитва ли се Путин да демонстрира сила в Сирия?

3936
Опитва ли се Путин да демонстрира сила в Сирия?
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Ясер Х. и брат му са фермери, които продават земеделската си продукция на пазара в Джиср ал-Шугур в западен Идлиб. Но един ден всичко се променило много бързо, разказва 39-годишният мъж. "Докато работехме на зеленчуковия пазар, имаше руски въздушен удар”, обяснява той. "Беше ужасно жестоко. Изведнъж виждаш ранени и хора и загинали около себе си. Нямаше кой да им помогне", споделя още Ясер Х.

25-годишната Хайфа от Джиср ал-Шугур също се намирала близо до пазара тогава. Успяла да се добере до безопасно място. "Но съседът ни не оцеля. Той загина, а тъкмо се беше оженил. Всички сме шокирани и тъжни".

Путин ще говори на срещата на върха на ШОС в Индия

Руският президент Владимир Путин ще говори на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), организирана от Инди...

Огромен брой загинали през тази година

Най-малко деветима загинаха, а десетки други бяха ранени при руския въздушен удар по пазара в сирийската провинция. Очакванията са броят на жертвите да нарасне. В последните седмици още няколко атаки отнеха живота на десетки хора.

Въздушните удари са довели до най-големия брой жертви досега през 2023 година, посочват от Сирийската обсерватория за човешки права. Организацията разчита на свои доброволци на терен за информацията си. Независимата ѝ проверка често не е възможна.

Провинция Идлиб в Северозападна Сирия, която се намира в близост до турската граница, е последният регион, намиращ се под контрола на сирийски бунтовници и ислямистите. Около 4 млн. души, повечето от които неколкократно са били вътрешно разселвани в страната, живеят там в особено тежки условия.

Путин иска да демонстрира сила

Зеленски нарече Путин "слаб" и каза: Без Крим няма да има нито победа, нито мир

Отговорът на Владимир Путин на въоръженото въстание на "Вагнер" беше "слаб", а руският президент губи контрол над собствения си народ. ...

Сирийските власти заявиха, че са нанесли въздушните и ракетни удари по укрепени бази на терористични организации в Идлиб в сътрудничество с Русия. Операцията е била "в отговор на всекидневните и повтарящи се атаки срещу цивилни" в жилищни райони в близката провинция Хама, казва се още в изявлението. В него не се коментират убитите цивилни на пазара.

Бенте Шелер, ръководителка на отдела за Близкия изток на близката до Зелените Фондация "Хайнрих Бьол", гледа на руските атаки като на демонстрация на сила от страна на Москва.

Според Шелер конфликтът между руския президент Владимир Путин и шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин също може да е изиграл роля за нападенията: "Тъй като частната военна компания "Вагнер" демонстрира на Путин, че силата му не е чак толкова голяма, атаките в Идлиб може да са послужили включително и за успокояване на самия Путин", смята експертката.

Москва оказва натиск над Анкара

Възможно е да има и други причини за руско-сирийските нападения. Двете страни са извършили атаки и срещу населени места, намиращи се в буферната зона, създадена от Русия и Турция.

Ще удължи ли бунтът на Пригожин войната в Украйна?

Появяват ли се пукнатини в режима на президента Владимир Путин в Русия? Досега събитията от бунта от миналия уикенд на Евгений При...

Турция контролира буферната зона по турско-сирийската граница. Тя разполага с войски, разположени в Северна Сирия. Там Анкара, с помощта на сирийски наемници, окупира няколко области в нарушение на международното право, също и за да депортира там сирийски бежанци от Турция.

По време на войната в Сирия Турция също така подкрепяше всички въоръжени опозиционери срещу Асад - за голямо неудоволствие на сирийското ръководство. Ето защо сега Москва очевидно оказва натиск върху тях: "Русия би искала Турция да нормализира отношенията си със Сирия, защото това би изпратило много по-силен сигнал към Европа, а също и към НАТО", казва Бенте Шелер.

Турция и Сирия все още имат различни интереси

Турското ръководство и властите в Дамаск обаче все още имат прекалено различни интереси за момента: "Турция не иска да се изтегля от Сирия, точно обратното", посочва още Шелер. Ердоган желае да създаде дори по-голяма зона за сигурност. Турският президент има нужда от окупираните територии и за репатрирацията на част от 3,6 млн. сирийски бежанци в Турция.

"Асад, от друга страна, иска да си върне всеки сантиметър сирийска земя", обяснява експертката. Кюрдско-сирийската Партия на демократичния съюз (PYD) е трън в очите на Анкара, а Ердоган възприема атаките срещу кюрдските територии в Сирия като борба с тероризма. Асад обаче гледа на Партията на демократичния съюз по-скоро като на партньор, посочва Шелер.

Директорът на ЦРУ: Бунтът на Пригожин извади на показ вредите, които Путин причини на Русия

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс заяви, че въоръженият бунт на Евгений Пригожин е показал разяждащ...

Присъствието на турските войски засега пречи на Дамаск и Москва да се насочат с всички сили и да си възвърнат бунтовническия анклав около Идлиб.

В неделя Ясер Х. е станал свидетел на смъртта на свои приятели и познати. Фермерът казва, че не желае да се превръща в пионка на политически интереси. "Но Русия очевидно не прави разлика между цивилни и военни", коментира мъжът.

 

Още по темата: От какво най-много се страхува Пригожин?

 

Илиян Василев: Украйна беше твърде голяма хапка за Путин

„Режимът на Путин бе граден върху съчетанието на късмет и на външна добра конюнктура. Той укрепи властта си не въз основа на няка...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com