Поляци срещу правителството: "Гигантът се събуди"

9924
Поляци срещу правителството: "Гигантът се събуди"
Снимка: Pixabay

Лидерът на либералната опозиция в Полша Доналд Туск нарече протестния марш знак за възраждането на страната. "Гигантът се събуди. Това може да са най-важните избори от демократичните промени през 1989 година и последните избори въобще, ако не внимаваме", заяви той.

Демокрацията е под заплаха при трети мандат на ПиС

Междувременно бившият полски министър на външните работи и отбраната Радослав Шикорски разкритикува остро консервативното правителство в интервю за швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ). Според него демокрацията в страната няма да издържи трети мандат на управляващата партия "Право и Справедливост" (ПиС).

Още: Как Полша се превърна във врата към Германия за мигрантите

На въпрос на НЦЦ за лидера на ПиС и зам.-министър-председател Ярослав Качински, Шикорски, който е и евродепутат, коментира следното: „Той олицетворява крайния провинциализъм. Това е човек, който не говори чужди езици, който е прекарал малко време в чужбина, дълго време не е имал банкова сметка, няма шофьорска книжка, не може да използва интернет и живее сам с котките си. Неговата представа за международните отношения съответства на седемдесетте години или може би дори на трийсетте години на миналия век. Качински е много назадничав.“

Шикорски признава, че заради войната в Украйна страната се е превърнала в логистичен център. „Но Полша все още не е успяла да стане политически център, да оформя отношенията на целия Запад към постсъветското пространство. Да пише софтуера на Запада, така да се каже. Това трябва да бъде нашата амбиция“, смята политикът.

"Полша е полуавторитарна система"

Потвърдиха се предупрежденията ни за руския президент Владимир Путин, затова аргументите на Полша всъщност трябва да имат особена тежест, казва още Шикорски. Политикът казва пред НЦЦ и че не вярва в предизборните социологически проучвания. “В една полуавторитарна система като тази в Полша, социологическите проучвания не са надеждни“, обяснява той. Според него хората се страхуват да кажат истинските си възгледи. „Анкетите се провеждат по телефона и много хора не искат да отговарят.“

Още: Бойци на "Вагнер" влизат в Полша. Вярно ли е това и каква е поредната странна фаза във войната в Украйна

Бившият полски външен министър смята, че спорът около обявяването на края на доставките на полско оръжие за Украйна е свързан с предизборната кампания в страната. „Дясното винаги е било скептично към Украйна“, казва той пред НЦЦ. “Другото е, че управляващата партия се страхува да не изгуби подкрепа в селските райони. Правителството не успя да се поиска средства от ЕС за осигуряването на транзита на зърно от Украйна през Полша. Например пари за нови хранилища.“ Според Шикорски резултатът от всичко това е, че по-евтиното зърно е останало в Полша.

 

Източник: Дойче веле

"Лов на вещици": тормозът срещу жените в Полша не спира

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com