Религията - основен враг на режима в Северна Корея

6620
Религията - основен враг на режима в Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Ким Еуджин израства в провинция Хамгьонг в Северна Корея. Тя си спомня, че в родния ѝ град не било рядкост да се извършват арести за престъпления срещу държавата. Повечето от тях за дребни нарушения, разказва Ким. След шест месеца или година, прекарани в наказателни трудови колонии, арестуваните се завръщали - слаби и изтощени.

Но тези, които били залавяни с Библия, или за които се говорело, че са били задържани по време на акции в нелегални църкви, никога не си идвали обратно. Става дума за хората, които не се отказвали от вярата в Бог и не се прекланяли пред фамилията Ким, която управлява страната с железен юмрук вече три поколения.

Япония и Южна Корея ускоряват преговорите за висящи военни въпроси

Япония и Южна Корея се споразумяха в неделя бързо да разрешат споровете за минали военни сблъсъци, които пречат на по-тясното сътруднич...

Повечето от изчезналите били последователи на католицизма, продължава разказа си Ким Еуджин. "В Пхенян има няколко църкви. Но те са там само за да бъдат показвани и правителството да твърди, че има свобода на религията. В действителност от хората се очаква да почитат семейството Ким, а религията е забранена", казва жената, която е избягала от родината си заедно с майка си през 90-те години на миналия век.

Репресиите срещу вярващите се засилват

Религиозни и правозащитни групи от години изпращат през границата с Южна Корея храна, лекарства, малки суми пари и малки библии, закачени за балони. Други хора - от китайската страна на границата - в много по-опасни условия внасят библии и помагат на дезертьори, които са избягали от Северна Корея. Други дори успяват да влязат в комунистическата страна и да създадат нелегални църкви, за да разпространяват религията.

"Все повече хора започнаха да се присъединяват към църквите и тяхното опазване в тайна стана трудно. Правителството засилваше кампанията си срещу религията, налагаха се все по-строги наказания", казва още Ким. В момента тя живее в Сеул, където помага на бегълците от Северна Корея да научат английски.

"Когато хората от тайните църкви бяха залавяни, ги отделяха от останалите арестувани", спомня си тя. "Те бяха изпращани в различни лагери, за да бъдат наказани. Никога не съм срещала някой, който да е излязъл от лагер, след като е бил задържан заради своята религиозност. Те просто не оцеляваха."

Северна Корея съобщи, че шпионският й сателит се е разбил в морето

Северна Корея заяви, че при планирано изпращане на първия ѝ космически спътник е станал инцидент, в резултат на който той се е разбил в...

Атаките срещу религиозните свободи не спират и до днес. На 23 май Радио Свободна Азия съобщи, че севернокорейските власти са заловили петима християни във ферма в покрайнините на град Сунчон. Те пристигнали там, за да организират молитва и да четат Библията.

Двугодишно дете с доживотна присъда

В последния доклад за религиозната свобода на американския Държавен департамент се посочва следния фрапантен пример: през 2009 г. 2-годишно дете получило доживотна присъда в лагер за политически затворници заедно с цялото му семейство. Причината - у един от тях била открита Библия.

Възможно е предимно в западните части на Северна Корея да живеят до 400 000 християни, които крият вярата си. Именно там в началото на 20-и век се установили мисионери.

По отношение на религиозните свободи Северна Корея е определена като "една от най-лошите в света" в доклада на Държавния департамент. Авторите му посочват, че доминиращата идеология в страната, известна като чучхе, възприема религията като заплаха за съществуването си. Контролирани от държавата организации като Корейската будистка фондация и Корейската католическа федерация "създават илюзия за свобода", пише още в документа.

Северна Корея ще изстреля първия си шпионски сателит през юни

Северна Корея ще изстреля първия си военен шпионски сателит през юни, като с него ще могат да бъдат наблюдавани в реално време действия...

Академикът и активист Сонг Йонг Че също коментира пред ДВ, че ръководството на комунистическата държава "желае да разруши всички религии, защото те представляват заплаха". Той обяснява следното: "Режимът вярва, че ако позволи на хората да се събират заедно, да се молят и да четат Библията, те ще говорят помежду си и властите бързо ще загубят контрола си върху обществото." Според него режимът не се страхува толкова от самата религия, колкото от свободата на мисълта и вярата, които хората могат да получат чрез нея.

"Получаваме все по-малко информация от Северна Корея. И се опасявам, че това означава, че положението за хората в нелегалните църкви е станало по-лошо", казва още Сонг Йонг Че.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com