Ще сближи ли земетресението Турция и Гърция?

6384
Ще сближи ли земетресението Турция и Гърция?
Снимка: Getty Images

Предишният турски посланик в Гърция Бурак Йозюгергин беше казал: "Нямаме нужда от пожари, земетресения или други катастрофи, които да ни напомнят, че сме съседи". Само седмици по-късно тези думи се оказаха пророчески - катастрофалното земетресение на границата между Южна Турция и Северна Сирия изглежда ще успее да сближи отново двете враждуващи съседни страни.

Положителни знаци

В Гърция природното бедствие разтърси политиците и обществеността. Атина незабавно предложи помощ и демонстрира солидарност на всички нива: президентката, правителството, политическите партии, синдикатите и всякакви организации тутакси изразиха съпричастие и готовност за подкрепа.

От Гърция пътят до Газиантеп не е дълъг, а и страната има голям опит в справянето със земетресения. Само часове сред катастрофата специалните части EMAK бяха на място, изпратени от гръцкото правителство. За Турция замина и военен товарен самолет с хуманитарни и медицински материали, обучени кучета, лекари и специалисти по първа помощ. Сред пътуващите имаше и сеизмолози, както и ръководителят на гръцката антиземетръсна защита Ефтимиос Лекас.

Земетресенията от 1999 г. не са забравени

Заради драмата в Южна Турция и в Северна Сирия, където градовете и селата страдат от бедност и война, а сега и от земетресението, Гърция остави временно на втори план трудните си двустранни отношения с Турция. Намеси се "земетръсната дипломация", сближавала и преди неочаквано двете държави.

През 1999-а година, само три години след кризата, произтекла от териториалния спор между Гърция и Турция за два необитаеми острова в Егейско море и довела двете страни почти до ръба на войната, две природни катастрофи постигнаха неочаквано нормализиране на отношенията: на 17 август Турция бе сполетяна от тежко земетресение в региона около Измет близо до Истанбул. Най-малко 17 000 души загинаха под останките на домовете си, няколкостотин хиляди останаха без покрив. Гръцкото външно министерство изпрати незабавно спасители, лекари и мобилни лазарети. Гърците интензивно събираха дарения и организираха хиляди палатки, лекарства, вода, дрехи, храни и одеяла.

Само месец по-късно земетресение разлюля Атина. Турция се реваншира незабавно и изпрати на свой ред спасители, за да помогне на съседната държава. Тогава изключително напрегнатите отношения между Атина и Анкара се успокоиха в резултат на съпричастието, солидарността и конкретната помощ - тогава се роди и понятието "земетръсна дипломация". Положителното отношение се задържа за десетгодишен период, преди отново да надделеят споровете.

Мицотакис и Ердоган си говорят отново

Но е трудно да се каже дали и този път ще се окаже възможно помирението между враждуващите съседи. И в двете страни предстоят избори, гръцките и турските политици охотно се възползват от националистическите лозунги и досега почти не са проявявали склонност към компромиси.

Сега обаче поне гръцкият премиер и турският президент си говорят отново по телефона. Мицотакис е уверил Ердоган, че Гърция ще подкрепи Турция с всичко възможно. Същевременно той изразил дълбокото съчувствие на правителството и на гръцкия народ за дадените жертви. Гръцката президентка Катерина Сакеларопулу също е разговаряла по телефона с Ердоган и е изразила надеждата си, че ще могат да бъдат спасени максимално много човешки животи. Турският президент е благодарил както за подкрепата, така и за изпратената помощ.

Всички искат да помогнат

Подкрепата на Гърция за жертвите на земетресението в Турция и Сирия идва от всички страни и от всички партии - с изключение на фашистите. Всички партийни лидери изразиха своята солидарност към потърпевшите от бедствието турци, кюрди и сирийци и приветстваха спешно необходимата международна помощ за пострадалите.

Междувременно синдикатите в Пирея и Солун събират помощи за предоставянето на одеяла, сухо мляко, лекарства, превързочни материали, пелени, перилни препарати и други хигиенни артикули. Много неправителствени организации работят на мястото на бедствието в Южна Турция.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com