X
 
 

Ще завием ли към Русия с Цецка Цачева?

7702 6
photo of Ще завием ли към Русия с Цецка Цачева?
Снимка: БГНЕС
Като заклет наивник на(д) средна възраст, вече от няколко месеца се стремя да обясня в публикациите си колко важно е да изберем президент с външнополитически профил, възможно най-близък до този на Росен Плевнелиев. Опитвал съм се многократно да се поинтересувам (общо взето) политически коректно кога най-сетне ГЕРБ ще оцени по достойнство петгодишната роля на Плевнелиев като отговорен държавник, който през целия си мандат винаги е успявал да защити ясно и категорично националните интереси на страната ни като член на ЕС и НАТО.

Добре че дойде историческият „2 октомври“, когато заедно с обявяването на кандидатурата на Цецка Цачева за президент, изпадналият в умиление премиер започна (мимоходом, покрай откриването на поредния строителен обект) да отговаря на някои важни въпроси, поставяни многократно през последните години. Попитан дали Цецка Цачева ще продължи политиката на президента Росен Плевнелиев, Борисов посочи, че Плевнелиев е получил отлична оценка от всички западни страни. Но след този жест на формална учтивост, последва едно емоционално многозначително допълнение, което медиите неслучайно нарекоха „цитатът на деня“:

Служат ли банките в България на клиентите си или е обратното?

България е в стагнация, но печалбите на повечето банки растат постоянно - не защото са подобрили обслужването на клиентите си, а защото...

"От мен вие лоша дума не сте чули да кажа, освен че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че тези оценки ни интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично, до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз, и президентът Путин и Медведев успяхме да отрегулираме нещата."

Ето къде е заровено кучето! За пореден път в политиката към Русия. Няма съмнение, че Цецка Цачева сигурно ще бъде „лявата“ ръка на премиера в „отрегулирането на нещата“ с Русия, с проруските партии, доминиращи в президентската надпревара и руското икономическо лоби в България. И то отново, и отново в името на прословутата „политическа стабилност“. Но рано или късно, всички ще трябва да плащаме цената на политическите и икономическите компромиси в името на стабилността. И ние вече ги плащаме… Да, компромисите в политиката са необходими, но само, когато са в името на някакво конкретно разбирателство. Те по никакъв начин не трябва да преминават границите на почтеността. Затова не мога да приема обтекаемите становища на премиера Бойко Борисов и то по ключови външнополитически въпроси. Особено при днешните екзистенциални проблеми в региона и в ЕС като цяло.

Прави чест на Росен Плевнелиев, че отговори веднага на обвиненията на премиера, че той е влошил отношенията на България с Русия:

„Аз в целия мандат правих това, което обещах да правя. Казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а моето семейство и се държах като такъв. Обещах на българите, че ще ги водя в европейската посока и казах, че за мен посоката е от София на Запад. Това и правих за 5 години – отстоявах го с всяко свое действие. Нека новите кандидат-президенти да излязат и да кажат ясно те в каква посока ще движат държавата и защо. За мен въпросът на европейското развитие беше въпрос и на национален идеал.“

От тези ли да избирам, смисъл не намирам?!

Предстои поредният безсмислен президентски вот. Дори не сме в началото на и без това вероятно рехавата предизборна кампания, а вече ни ...

Когато преценяваме личността на един „държавен глава“, не би трябвало да робуваме на конюнктурните си политически интереси, колкото и силни да са те. В крайна сметка външната политика е неговото амплоа. А там Росен Плевнелиев доказа себе си като държавник и то по един блестящ начин. Недопустимо е с един замах да бъде теглена чертата на неговите евроатлантически позиции, че няма как да си затваряме очите, когато виждаме анексирането на територия от една независима държава, че България няма да признае анексирането на Крим, че Крим е част от Украйна, а Украйна е Европа… Дали премиерът и г-жа Цачева си спомнят думите на Росен Плевнелиев: „Ние не можем да стоим в ъгъла на европейската политика, да се крием и да се снижаваме. Защото някой път ще ни се наложи не да се снижаваме, а да крещим“. Едва ли. Може и дори да са ги пропуснали. Хубаво е да си ги припомнят, докато се опитват да пригласят на бившия натовски генерал Румен Радев или на Калфин и Първанов.

Автор: Аспарух Панов

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Прочети историята! 2 Прочети историята! преди 3 години Профил на трол?
  Когато България е била с Русия е получила в замяна освобождение от турско робство и Санстефанска България с площ 180 000 кв. км. От Запада е понесла само загуби: На Берлинския конгрес Санстефанска България е разчленена и се смалява до княжество България със 60 000 кв. км. След ПСВ с Ньойския договор Запада откъсва Беломорска Тракия и Западните покрайнини от България.След ВСВ Запада се готви да от виж още ›› късне при подписване на Парижкия мирен договор още територии от България и гръцката граница щеше да мине на 30 км от Пловдив. Това не става поради защитата на СССР/сега Русия/.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Това са абсолютни лъжи, манипулации и заблуждения. Учил си го в училище, където ни се преподаваше фалшифицирана и русифицирана история. Още преди войната от 1877-1878 г. Русия сключва тайни двустранни договори с някои от европейските страни да я подкрепят политически, но да не се допуска образуване на голяма и единна българска държава. (тези договори са вече публикувани) Берлинският конгрес е посл виж още ›› едица именно от тези договорки на Русия. Изключителната вражзебност, с която Русия приема и Съединението и обявяването на независимостта е особено показателна за намеренията и спрямо България. Ако не са били Западните страни да настояват, Русия никога нямаше да се изтегли от "освободена" България! В кореспонденцията между военното командване и канцеларията на руския император за целия този период липсва думата България, наричат ни само "южните територии"(южни за кого?!?). Ако си истински българин трябва да разбереш, че тази държава е най-големият ни враг, винаги е била. Тя и е причината за обесването на Левски, да не ни се позволи да се освободим със собствени сили.
  : 1 !
 • Октомври / Н.Р.Б. 1 Октомври / Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  А , господина панов не е никакъв наивник , но е голям лъжец , манипулатор и дезинформатор. Аз ще продължавам да питам риторично , както се оказва псевдоантикомунистите*ките , каква е разликата между р.п /член на Бкп/ и цачев/а/ член/ка/ на Бкп.? А , вие сте псевдо , защото считате инджев за добрият комунист / нашия/ и много лошия Енчев. Не става така , стига вече
 • Октомври Н.Р.Б. 1.1 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  Разбира се Македонецъ / Октомври/ иска СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ Народен Курс на развитие на отново Народна Република България , но политика която е задължена да търси подобряващ стандарт на Живот на Народа. Македонецъ / Октомври/ е против да се толерират каквито и да е било търтей. / Който не работи нЯМА да яде./ А , когато дойдат Празници да се Празнува , отново карти за море и планина. Отдих , Труд , Це виж още ›› нности / Обич към Вселената , Природата , Родината. /
  : 8 !
 • Октомври Н.Р.Б. 1.2 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  Но , Това няма как да стане в Квази ур*да ес , Няма как да стане с АНТИ/ бсп/ , абв и още по малко с дост , дпсета , и там всички десни отп*дъци. ВСИЧКИ ДО ЕДИН СТЕ ДЕГЕНЕРАТИ*КИ ИЛИ НАСЛЕДНИЦИ*ЧКИ НА ТАКИВА , ДЕГЕНЕРАТИ*КИ НА Н.Р.БЪЛГАРИЯ И СЕ ПРЕВЪРНАХТЕ ВЪВ ВРАГОВЕ НА НАРОДА ОТ цачев/а/ до този панов , през миков и ачев и всичките , ТАКИВА СТЕ.
  : 8 !
 •  Alex 1.3 Alex преди 3 години Профил на трол?
  Ти октомври , гнусен подгъзник на правешкия циганин Т.Ж. , постоянно споменаваш ''враг на народа'' , любимия израз на комунистическите палачи , преди да убият с лопата , кирка,с кибрит и нафта или куршум - поредния българин ...враг на ''народната' ' власт'' .... Внимавай , мръснико !
  : 4 !
Последно в Актуално